HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Než zavoláte hasiče, raději pár desítek minut vyčkejte až roj odletí

Během posledních dnů se začínají množit telefonáty na tísňovou linku hasičského záchranného sboru s žádostí o odstranění rojů včel. Hasiči odstraňují nebezpečný hmyz pouze poblíž obydlí, kde se nachází osoba, která je alergická na bodnutí hmyzu, dále na veřejných prostranstvích, u škol, školek i nemocnic apod.

Na jaře se jedná zejména o včely, v letních měsících pak o sršně a vosy. Pouze v případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům. Činnost související s likvidací hmyzu není totiž úkolem hasičů a provádějí ji soukromé firmy.

Zavoláním na tísňovou linku s žádostí o pomoc v podobných případech není zneužití tísňové pomoci, ale je třeba zvážit před zavoláním, zda se opravdu jedná o akutní případ, vyžadující zásah hasičů nebo lze nastalou situaci řešit jiným způsobem.

Hasiči v naléhavých případech dovedou pomoci. Hasičský záchranný sbor tuto činnost provádí dobrovolně. Míra ohrožení zdraví jen málokdy odpovídá definici mimořádné události. Limitem zásahů HZS ČR je také vybavenost prostředky pro tuto činnost (např. stroji pro šetrné usmrcení včelstev po odchytu – na základě veterinárních předpisů se z důvodů nemocí nesmí neznámá včelstva vracet). Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník, případně na místě události velitel zásahu. Na místě pak velitel zásahu po průzkumu provede opatření, aby se dále zabránilo "ohrožení" - vytyčí prostor, a případně počká na odbornou firmu.

HASIČI I VČELAŘI DOPORUČUJÍ

Pokud máte roj včel na zahradě, tak k místu několik hodin nechoďte, včely odletí a opylí stromy a květy. Květen, měsíc, kdy nastává u včel rozmnožování. Tak, jako už většina z nás ví, že na kolouška či malého zajíčka se nesahá, včelí roj je v podstatě „miminko“ od včelstva. V době rojení mají na práci hlavně samy PŘEŽÍT, a ne vás bodat a umírat. V případě, že objevíte někde chomáč včel, chovejte se k nim ohleduplně. Včelí roj dosedá většinou na větve stromů, či jiné objekty a včely čekají, až jejich ´pátračky´ najdou vhodnou dutinu pro jejich další bydlení. Nejsou agresivní, nemají čas vás napadat – jen v případě hrubého ohrožení brání včelí matku.

Roj nikdy nelétá daleko od úlu a vždy sedá na první možný stromek, tak je určitě lepší než volat hasiče, kontaktovat prvně včelaře, kterého máte v okolí. Ten roj ze stromu sundá,“ říká nstržm. Roman Harapát, který je nejen včelařem, ale i profesionálním hasičem na stanici Žamberk, územního odboru Ústí nad Orlicí.

„Když se roj vyrojí, vylétne ´stará´ matka, kterou mívají někteří včelaři označenou barvou a číslem- tzv. Opalitovou značkou (viz níže foto), tak hned včelař, který je kontaktován, může zjistit, jestli je roj jeho. My hasiči musíme roje neznámého původu ze zákona likvidovat,“ doplňuje Roman Harapát.

Pokud přijedou hasiči, tak je to ve většině případů ortel smrti nad jedněmi z nejpracovitějších tvorů na světě. Nechme přírodu přírodou, včel je málo a bez nich by nebyl život na zemi...

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

včely2022

včely2022 

Detailní náhled

včely2022b

včely2022b 

Detailní náhled

včely2022a

včely2022a 

Detailní náhled

včely2022c

včely2022c 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem