HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Než podpálíte čarodějnice!

Upozornění krajského vyšetřovatele požárů HZS Středočeského kraje: 

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje důrazně upozorňuje na nebezpečí vzniku požáru v souvislosti s pálením tzv. „čarodějnic“ o Filipojakubskou noc v návaznosti na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (dále jen „ČHMÚ“) II. 1: Silný vítr - popis: „Při přechodu studené fronty se místy vyskytnou nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h)“. Výstraha je platná 30. 4. 2018 od 9:00 hodin do 16:00 hodin.

Rozdělávání ohně ve volné přírodě je všeobecně požárně nebezpečnou činností, kterou je za běžných podmínek nutno přizpůsobit aktuálním podmínkám, tj. stavu a povaze okolních porostů, povětrnostním podmínkám, dostatečné vzdálenosti od vybraných objektů apod. – viz příloha.

V návaznosti na aktuální výstrahu ČHMÚ je nutno důsledněji přihlédnout k aktuálním povětrnostním podmínkám, tj. rychlosti a směru větru, posouzení podstatně širšího okruhu okolí místa pálení a stanovit dostatečná opatření, případně pálení odložit anebo od tohoto zcela ustoupit. Šíření požáru v nepříznivých podmínkách je velice rychlé a hrozí značné majetkové škody, újmy na zdraví a životech.

Dle generální klauzule zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, je každý povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek. V případě, že nebudou stanovena dostatečná opatření proti vzniku požáru či bude založen oheň ve volné přírodě v době nepříznivých povětrnostních podmínek, Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje bude postupovat dle zákona a skutečnost bude vyhodnocovat jako jeho porušení.

kpt. Mgr. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel požárů
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem