HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Netradiční cvičení příbramských hasičů při požáru ve věznici

V pátek 19. května bylo uskutečněno prověřovací cvičení v příbramské věznici v městské části Bytíz, kde vznikla mimořádná událost typu požár. 

Námětem byl požár založený v prostoru společenské místnosti ubytovny kuchařů, která je dislokována v areálu se zvláštním režimem pohybu osob. V budově vznikla vzpora s výhružkou založení požáru. Vězni následně simulovaně zapálili vybavení společenské místnosti, naopak zakouření prostor bylo realistické díky použití speciálních dýmovnic.

Po příjezdu jednotky HZS byli hasiči doprovázeni na místo události, a to vězeňskou požární hlídkou, vybavenou pro tento účel osobními ochrannými pracovními pomůckami pro hasiče včetně dýchací techniky. Doprovod jim zajišťovali také těžkooděnci z operativní skupiny zásahové jednotky věznice, kteří měli za úkol chránit zasahující. Ještě před tím provedli zaměstnanci věznice a operativní skupina evakuaci celé budovy mimo dvou vězňů, kteří se s největší pravděpodobností schovali před všudypřítomným kouřem někde v šatně.

Velitel hasičů po dohodě s odpovědným příslušníkem věznice rozdělil družstvo do dvou skupin. V každé z nich byli dva příslušníci HZS Příbram, dva členové vězeňské požární hlídky a pět těžkooděnců z operativní skupiny Věznice Příbram pro případnou pacifikaci vězňů. První tým rozvinul útočné vedení do zasaženého prostoru, zlikvidoval požár a budovu odvětral. Druhá skupina doprovázela operační skupinu a pomáhala při vyhledávání osob pomocí termokamery, zároveň byla připravena na likvidaci případného dalšího požáru.

Prověřovací cvičení mimo jiné ověřilo dojezdové časy, nicméně hlavním úkolem bylo procvičit vzájemnou součinnost  jednotky a odpovědných funkcionářů HZS Příbram s vedením věznice a příslušníky vězeňské služby při likvidaci požáru v prostorách tohoto nápravného zařízení. Po ukončení cvičení se jednotka HZS v rámci exkurze seznámila se zvláštnostmi při zásahu v areálu věznice.

mjr. Bc. Pavel Maňas
vedoucí pracoviště IZS a služeb
územní odbor Příbram

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem