HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejvyšší sobotní škoda při požáru domu v Benátkách nad Jizerou

Po smolném pátku třináctého, kdy HZS Středočeského kraje zaznamenal 12 požárů s celkovou škodou přes 15 milionů korun, pokračovalo období zvýšeného počtu požárů i v sobotu 14. května. 

Operační středisko spolu s hasiči v tento den řešilo větší počet mimořádných událostí, než je podle statistik obvyklé. Jen za denní směnu od 7 do 19 hodin jich bylo dohromady nadprůměrných 33, z toho 12 požárů.

Ten s nejvyšší škodou byl nahlášen po 16. hodině v Benátkách nad Jizerou. Operačním střediskem byli na místo vysláni profesionální hasiči z Benátek nad Jizerou se dvěma cisternami, jejich kolegové ze Staré Boleslavi s automobilovou plošinou a dobrovolní hasiči z Benátek nad Jizerou a Lysé nad Labem s dalšími cisternami. Po příjezdu hasičů na místo byl zjištěn rozvinutý požár druhého nadzemního podlaží rodinného domu a velitel zásahu si vyžádal další síly a prostředky. Celkem bylo u požáru soustředěno 14 hasičských vozidel z 8 jednotek.

Rychlým a náročným zásahem v dýchací technice se hasičům za pomoci dvou proudů podařilo zabránit rozšíření požáru do půdního prostoru a na střechu. Pomocí termokamery a motorové pily následně probíhalo vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Místní dobrovolní hasiči pak zůstali na dohlídce až do nedělního rána, kdy požářiště ještě jednou celé zkontrolovali a poté předali majiteli.

Škodu způsobenou požárem vyčíslil vyšetřovatel na 700 tis. Kč, hodnoty uchráněné zásahem hasičů pak na jeden milion. Příčinou požáru byla neúmyslná nedbalost při práci s ruční bruskou.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem