HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejrychlejším Středočechem v soutěži IRON FIREMAN 2012 byl Dušan Plodr z HZS Beroun

V sobotu 1. září bylo možné u pankráckého obchodního centra Arkády Pankrác a budovy CITY Empiria v Praze vidět mnoho hasičů, jejich techniky, stejně jako techniku složek policie a záchranářů. Všechny sem přitáhla soutěž IRON FIREMAN® 2012, která je považována za jednu z nejtěžších soutěží série TFA na území České republiky, možná i v Evropě. 

Byl to již jubilejní 10. ročník a jejím pořadatelem jsou lidé okolo serveru POŽÁRY.cz. Soutěže série TFA, neboli Toughest Firefighter Alive (Nejtvrdší hasič přežívá), jsou složeny z několika disciplín silových i vytrvalostních, které ukončuje výstup do výškového objektu. Soutěže TFA se také těší velké mediální pozornosti, o soutěži IRON FIREMAN® 2012 referovalo několik celostátních televizních kanálů.

Středočeský kraj reprezentovalo, dáli se to tak říct, 19 hasičů, většinou členů sborů dobrovolných hasičů. Právě dobrovolné hasiče zastupovali například sbory z Černošic, Králova Dvora, Turkovic a Říčan. V celé soutěži nastoupilo 103 mužů různého věku i národnosti a jediná žena. Tou byla tisková mluvčí profesionálních hasičů plzeňského kraje a členka SDH Králův Dvůr Pavla Jakoubková. Rozhovor s ní nejen o soutěži můžete najít na serveru pozary.cz http://www.pozary.cz/clanek/57973-cervena-kawka-tiskova-mluvci-veri-ze-zvladne-iron-fireman/

Zpět k samotné soutěži, celkem startovalo 104 závodníků a soutěž dokončilo 83 závodníků. Zde je asi nutné přiblížit samotnou trať závodu. Ta se skládala z mnoha náročných překážek. Na začátku závodníci roztahovali dvakrát tři spojené hadice „B“, poté museli smotat a uložit do připraveného boxu dvě hadice „B“ a dále převalit pneumatiku z nákladního automobilu nebo překonat dvoumetrovou bariéru. Právě bariéra a osmdesátikilová figurína byla pro několik startujících nepřekonatelnou překážkou. Po zvládnutí „dolní“ části závodu následoval výstup do šestadvacátého patra budovy CITY Empiria a to s aktivovaným dýchacím přístrojem.

Nejrychlejším závodníkem byl Lukáš Novák startující za Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí s časem 7:28.2. Nejrychlejším závodníkem startujícím za středočeské hasiče byl Dušan Plodr, příslušník stanice Beroun, s časem 8:57.4, který stačil na krásné desáté místo v celkovém pořadí. Do deseti minut zvládli výstup do šestadvacátého patra ještě Radek Kladiva, stanice Vlašim, a Michal Strnad ze stanice Stará Boleslav. První zástupce středočeských dobrovolných hasičů byl Josef Brabec z SDH Turkovice na 30 místě s časem 10:09.1.

Na závěr je nutno podotknout, že i přes nepříznivé počasí, které vládlo na pankrácké pláni, bylo k vidění mnoho pěkných sportovních i lidských výkonů. Vše zaznamenali reportéři serveru POŽÁRY.cz, kde najdete podrobnou výsledkovou listiny a množství fotografií i videí. http://www.pozary.cz/clanek/58197-iron-fireman-2012-lukas-novak-prekonal-zavodnika-z-polska-a-zvitezil-dokoncila-i-pavla-jakoubkova/
 

FOTO: Požáry.cz

Michal Čížek, DiS.
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem