HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejlepší přítel člověk je pes a když je navíc záchranářský, o to je to přátelství vřelejší

Nemusíte mít rádi psy nebo se jich dokonce můžete i bát! Ale najdou se situace, kdy psí štěkot uslyšíte snad nejraději na světě. „Jsou to například případy, kdy budete zasypaní troskami budovy nebo budete ztraceni v lese. Psí štěkot je totiž nejrozšířenější způsob, jak pes hlásí svému psovodovi ´tady je, našel jsem ho´. Ještě žádný přístroj nedokáže nahradit dobře vycvičený psí nos, který může být až milionkrát citlivější, než ten lidský,“ říká nprap. David Hynek, DiS., psovod HZS Pardubického kraje.

Proto jsou psi stále nenahraditelní v mnoha oborech a jedním z nich je i záchrana lidí. V roce 2003 převzal HZS ČR do své gesce záchrannou kynologii v IZS. Vytvořil jednotný systém přezkoušení pro psy a psovody ze všech složek IZS a organizací zabývající se výcvikem záchranářských psů. Jak tomu bývá, i v tomto oboru se požadavky kladené na psy a psovody zvyšují, a to na základě poznatků z praxe. I HZS ČR se rozhodl připravovat vlastní psy pro činnosti spojené s vyhledáním obětí z trosek budov apod. Prvními psy u HZS ČR s atesty MV (přezkoušení pro záchranářské psy) byli v roce 2011 labrador Max z HZS Pardubického kraje, zlatý retriever Charlie z HZS Libereckého kraje a německý ovčák Rendy s belgickou ovčáčkou – malinois Jolly ze ZÚ HZS ČR v Hlučíně.

Od dob těchto psů začíná nastupovat již třetí generace psů. „V současné době je u HZS ČR 7 atestovaných psů a řada dalších mladých psů, kteří se připravují. Mezi tyto psy patří i Darren a Brit našeho psovoda Davida Hynka. „Darren ve svých 8 letech je již na vrcholu svých sil, které mu s přibývajícím věkem budou mizet, ale bude je nahrazovat svými letitými zkušenostmi získanými při výcviku, ale především z praktických nasazení, jaké zažil v Bejrútu či po zemětřesení v Turecku,“ upřesňuje David Hynek.  Darren v akciDarren v akci

A my se ptáme – co Brit? Brit už není to bláznivé štěně, které před 2,5 lety přišlo k hasičům. Brit se celou tu dobu usilovně připravuje na to, aby se jednou mohl vyrovnat, svými záchranářskými úspěchy Darrenovi a jednou po něm převzít pomyslnou štafetu jako záchranářský pes HZS Pardubického kraje, který bude připraven pomáhat v České republice, ale i v zahraničí. My přejeme psům ve službách hasičů Pardubického kraje hodně zdraví a úspěchů v jejich činnosti.  

Přikládáme video z posledního výcviku ostříleného Darrena. A jak, že se pozná, když pes najde hledaného nebo ztraceného člověka?

https://youtu.be/AFvGNHvbrOU

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem