Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejlepší hasičská pohádka je o vodních záchranářích

7. 12. 2015 (Michaela Franclová) - V pondělí 30. listopadu 2015 se generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR sešel s autory nejlepších příspěvků literární soutěže „Bylo, nebylo u hasičů“ v kategorii profesionálních hasičů.  

Z celkem 33 příspěvků vybrala odborná porota tyto nejlepší pohádky:

I. místo - „Jak se Florián potkal s Kabernáčem“
sepsal nstržm. Ing. Zdeněk Volek, HZS Královéhradeckého kraje
Byla zima, až praštělo, a porybný vysekal do ledu díry, aby se rybám lépe dýchalo. Do jedné z děr však spadl nešťastnou náhodou při sáňkování malý Jakoubek.  Na poslední chvíli ho zachránil starý kapr Kabernáč a velitel hasičů Florián. Kabernáč byl za svoje hrdinství náležitě odměněn, protože vodních záchranářů je třeba si vážit.

II. místo – pohádka „Tajemství ohně“
sepsal nprap. Jiří Václavík, HZS Královéhradeckého kraje
Janek byl chudý kominický kluk, který přijal nabídku vymést všechna kamna v pekle. Za odměnu dostal kouzelný nehořlavý kabát, s jehož pomocí pomáhal lidem s hašením požárů. Za tyto hrdinské činy mu jeho kmotr - pán ohně prozradil tajemství, které Janek předával dál lidem a které znají i dnešní hasiči.

III. místo – pohádka „O kapičkách vody“
sepsal plk. Ing. Lubomír Bureš, HZS Jihočeského kraje
Ve škole pro kapičky vody se žákyně předháněly ve vyprávění, čím právě byly.  Jedna kapka vyprávěla o životě v moři, druhá o pocitech sněhové vločky, třetí o tom, jak roztáčela kola vodní elektrárny. Největší obdiv však sklidila žákyňka, která byla kapičkou vody v hasičské cisterně.

Literární soutěže, která byla součástí 7. ročníku projektu „Dávají za nás ruku do ohně“, se zúčastnilo celkem 238 příspěvků. Vítězové v kategoriích žáci I. stupně ZŠ, žáci II. stupně ZŠ, studenti SŠ a tvořiví dospělí byli vyhlášeni již v září 2015 v rámci akce Zbirožského hasičského tatrování. Více informací naleznete zde.

Vítězné příspěvky profesionálních hasičů si bude možné přečíst v připravované knize hasičských pohádek.

 

Foto: František Špaček

PB306038.jpg

 

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem