HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nehoda s velkým počtem zraněných osob prověřila součinnost složek IZS

Dne 20. června se na Mělnicku uskutečnilo krátce po půl jedenácté taktické cvičení složek IZS zaměřené na dopravní nehodu s větším počtem zraněných osob. 

Mimořádná událost se stala v Mělníku na Českolipské ulici mezi místními částmi Mlazice a Vehlovice, kde vlivem nepřiměřené rychlosti havaroval linkový autobus, který skončil na boku. Vzhledem k závažnosti nehody a ohlášenému většímu počtu zraněných osob vyslal k místu události operační důstojník profesionální hasiče ze stanice Mělník a dobrovolné jednotky SDH Mělník Mlazice a SDH Mělník Vehlovice – Chlumek. Zároveň byl vyhlášen požární poplach jednotkám SDH Všetaty a SDH Mělník Blata, které po dobu zásahu držely zálohu na stanici.

Jako první k místu události dorazili hasiči ze stanice Mělník, následovány zdravotnickou záchrannou službou, Policii ČR a Městskou policii Mělník. Po příjezdu na místo bylo provedeným průzkumem zjištěno, že většina zraněných osob se nachází stále zaklíněna v autobuse a bude potřeba je vyprostit. Velitel zásahu rozdělil místo události do tří bojových úseků s tím, že první úsek byl zaměřen na činnost zasahujících hasičů uvnitř autobusu, kde probíhalo vyprošťování zaklíněných osob, třídění raněných metodou START, předlékařská pomoc a vynášení raněných mimo autobus. Druhý úsek měl na starosti  činnost vně autobusu, zde byl prováděn transport zraněných a jejich  předání ZZS. Dále bylo prováděno zajištění vozidla proti pohybu, protipožární opatření a zamezení úniku provozních kapalin. Na třetím úseku bylo prováděno zdravotnickou službou přetřídění zraněných pomocí TRIAGE a fiktivní transport pacientů vozidly ZZS do zdravotnických zařízení. Součástí úseku bylo také poskytnutí prvotní psychické pomoci. Nezraněným účastníků nehody bylo poskytnuto zázemí v evakuačním autobuse HZS.

Vzhledem k tomu, že nebylo možné se dopočítat přesného počtu osob, které cestovaly v autobuse, byl na místo vyslán také psovod Policie ČR. Ten za pomoci služebního psa provedl prohlídku okolí, zda se v blízkosti nenacházejí dezorientované osoby, což se nakonec nepotvrdilo.

Cílem cvičení bylo procvičit součinnost a spolupráci všech složek Integrovaného záchranného systému při hromadné dopravní nehodě s velkým počtem zraněných osob. Velké poděkování si zaslouží studenti Soukromé střední zdravotnické školy Mělník za obzvlášť vynikající herecké výkony v rolích zraněných osob. 

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem