HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nehoda kamionů s následným požárem zablokovala brněnskou dálnici před Prahou

V pondělí 21. ledna krátce před desátou hodinou byl na operační a informační středisko středočeských hasičů nahlášen požár kamionu na brněnské dálnici D1 před 7. kilometrem ve směru do Prahy u obce Čestlice. 

Na místo byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Říčany a v rámci mezikrajské spolupráce vyjely také jednotky HZS hlavního města Prahy ze stanic Chodov a Modřany. Současně byla k události povolána jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Říčany. Protože zprvu nebylo jasné, zda není na místě někdo zraněný, byla přivolána i zdravotnická záchranná služba.

Cestou k zásahu hlásil velitel čety, že už z dálky vidí hustý černý kouř, což vzápětí potvrdil i pracovník Střediska správy a údržby dálnic, který zpozoroval stoupající dým prostřednictvím dálničních kamer. Po příjezdu na místo se potvrdilo, že jde o nehodu dvou kamionů, které jely za sebou, s následným požárem. Navíc byl na vozovce vysypaný náklad z návěsu zadního vozidla. Dálnice D1 byla ve směru do Prahy pro veškerou dopravu zcela uzavřena.

Před příjezdem jednotek byl řidič kamionu z vozidla vytažen a předán do péče zdravotnické záchranné službě, která muže ošetřila a ponechala na místě, také druhý řidič byl ošetřen bez nutnosti převozu do zdravotnického zařízení. Zásah probíhal vysokotlakým vodním proudem a pěnidlem. Poté byly nasazeny další dva vodní proudy. Požár hasiči lokalizovali za necelou čtvrthodinu od zahájení zásahu.

Poté bylo nutné veškerý náklad z vozidla vyložit, aby byla dohašena i skrytá ohniska. Hasiči použili termokameru, aby se ujistili, že jsou všechny části vozidla a nákladu ochlazené a nehrozí jejich vznícení. Při nehodě došlo k protržení nádrže u jednoho z nákladních automobilů a k úniku asi 170 litrů nafty do půdy. Proto byl přivolán i zástupce životního prostředí příslušné obce a událost mu byla předána k likvidaci.

por. Bc. Tereza Fliegerová

tisková mluvčí

HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem