Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neexistující tísňová linka komplikuje účinnou pomoc

2. června 2012 (Ivana Svitáková) - Dva příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky se v rámci projektu Českého Provinčního rekonstrukčního týmu (Ministerstvo zahraničních věcí) podělili o své zkušenosti s představiteli orgánů krizového řízení a hasičského záchranného sboru v hlavním městě afghánské provincie Lógar Pol-e-Alam.  

Roman Hlinovský a Milan ZobačRoman Hlinovský a Milan Zobač
Své zkušenosti tamním hasičům předávali špičkoví čeští hasičští experti, a sice plk. Ing. Roman Hlinovský,
ředitel HZS Libereckého kraje a plk. Ing. Milan Zobač, ředitel odboru operačního řízení a komunikačních a informačních služeb HZS Libereckého kraje.
 
„Tento typ aktivit zapadá do celkové strategie českého Provinčního rekonstrukčního týmu, která si klade za cíl mj. posílit kapacitu a dovednosti lógarských provinčních bezpečnostních složek. I přes trochu složitější logistiku takové akce jsme proto uvítali možnost, aby čeští hasiči mohli přímo v Afghánistánu předávat své zkušenosti. Právě předávání praktických zkušeností i dovedností přímo na místě působení afghánských složek, to znamená s ohledem na jejich podmínky, má veliký přínos,“ dodal Mgr. Vladislav Günter, Ministerstvo zahraničních věcí, koordinátor rozvojových programů v Afghánistánu.
 
 
 
 
 
Ředitel odboru integrovaného záchranného systému a výkonu služby generálního ředitelství HZS ČR plk. Ing. Dr. Zdeněk Hanuška řekl: Prvotní byl zámysl předat naše zkušenosti z fungování veřejné správy v oblasti požární ochrany a provádění záchranných prací. Do budoucna plánujeme další aktivity, a to buď opět v Afghánistánu, nebo školení a praktický výcvik může proběhnout také v našich zařízeních.“
 
Praktický výcvikPraktický výcvik
Čeští hasičští specialisté například za dobu svého pobytu v provincii Lógar připravili systémová řešení a opatření pro své afghánské kolegy z Fire Department Pol-e-Alam v provincii Lógar na základě získaných informací o Fire Department Pol-e-Alam a systému požární ochrany v provincii.
 
„Není možné účinně pomáhat, protože neexistuje tísňová linka. Není snadné lokalizovat místo události. Také stav komunikací je velký problém,“ doplnil Roman Hlinovský. Zájem o školení i výcvik byl ze strany afghánských hasičů velký, ale důležité je také dále získané zkušenosti rozvíjet,“ řekl Roman Hlinovský. 
 
Cílem řady školení a výcviku pod vedením českých hasičů bylo, aby například místní hasičské jednotky a orgány krizového řízení byly schopny účinně provádět základní zásahy ve všech oblastech činnosti KŘ a HZS a to především k záchraně osob, majetku, a to při teroristických zásazích, při živelních pohromách, ale také při technických zásazích jako je evakuace osob, otevírání prostor, práce ve výšce a nad volnou hloubkou a činnosti při dopravních nehodách.
 
Účastníci kurzuÚčastníci kurzu
„Každý z účastníků kurzu se umí samostatně zakotvit, zachránit z výšky nebo spustit do hloubky svého kolegu nebo zachraňovanou osobu, slanit se a použít improvizovaný způsob záchrany. K nově nabytým vědomostem a dovednostem dostali naši kolegové dvě sady vybavení pro činnosti ve výškách a nad volnou hloubkou, kterou pro ně objednala civilní část Provinčního rekonstrukčního týmu na základě našeho doporučení
", řekl Milan Zobač.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Realizace pobytu českých hasičů v Afghánistánu byla uskutečněna v součinnosti s Ministerstvem zahraničních věcí ČR - Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Lógar, trvala od 10. do 28. května 2012.

http://www.prtlogar.cz

 
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem