HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nedopalek cigarety zapálil mladý smrkový les

Nedopalek cigarety způsobil ve čtvrtek 23. dubna 2020 v 17.45 hodin požár lesa v Janově na Svitavsku. Požár lesa o rozloze zhruba 50 x 100 m likvidovalo šest jednotek požární ochrany. Požár se podařilo zcela zlikvidovat v pátek 24. dubna v 7.19 hodin. Ohořelý lesní porost včetně hrabanky hasiči zkontrolovali i termokamerou.

Zvláště v lesích, kde je silnější vrstva lesní hrabanky, se požár šíří často pod povrchem a takový oheň může „doputovat“ na vzdálenost desítek metrů a objevit se i po několika dnech znovu.

Hasiči používali smáčedlo, které zvyšuje efektivitu hašení. Přiměšováním smáčedla do vody při hasebních pracích je dosahováno vyšší efektivity hašení díky zvýšené smáčivosti vody, lepšímu pronikání vody do hloubky hořícího materiálu a vyššímu chladícímu efektu. To poté vede ke zkrácení doby hašení a zabránění dalšímu rozvoji hoření. Hořel mladý smrkový porost. Vyšetřovatelka hasičů předběžně vyčíslila škodu na 10 tisíc korun.

Hasiči opět varují – nepalte klestí v lesích, nezapalujte ani odpad v zahradách, na loukách, mezích a podobných vyschlých místech, pokud jej můžete zlikvidovat jiným způsobem a neodhazujte nedopalky do suché trávy nebo v lese.

Svým jednáním lehce můžete způsobit požár.

V poslední době je skutečně velké sucho a požár se vlivem i nenápadného větru velmi rychle šíří a může dosáhnout nechtěných rozměrů. Lesní pozemky jsou velmi vyschlé, ohniště se rozhořívají i po několika týdnech po, bohužel, jejich NEŘÁDNÉM" uhašení. V posledních týdnech došlo k neobvyklému nárůstu těchto požárů,“ apeluje na občany por. Ing. Alena Cejpová, vyšetřovatelka příčin vzniku požárů HZS Pardubického kraje, územního odboru Svitavy. Navíc těm, kteří požár způsobí, a bude zjištěno porušení povinnosti na úseku požární ochrany, hrozí sankce.

Od 1. dubna do 24. dubna 2020 likvidovali hasiči 55 požárů lesního porostu a travního porostu.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

les Janov

les Janov 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem