HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nedělní vichřice byla z hlediska počtu zásahu zatím největší událostí v kraji

Následky silného větru likvidovalo téměř sedm desítek jednotek hasičů 

Spadlé stromy na silnice, stržené dráty elektrického či telefonního vedení, poškozené a uvolněné střechy na domech. Tyto události řešili během nedělního dne stovky hasičů v Karlovarském kraji. Následky vichřice, která se v nedělních ranních hodinách přehnala republikou, postihly celý kraj. Více zasažené byly výše položené oblasti, kdy bylo nutné kvůli velkému množství spadlých stromů uzavřít i několik silnic. Vítr do kraje přišel po šesté hodině ráno, zhruba od té doby začali hasiči přijímat hlášení o událostech. Až ve večerních hodinách nastal klid, během pondělního dopoledne hasiči vyjížděli k dalším událostem v souvislosti s větrem. Jednalo se o místa, kde kvůli bezpečí zasahujících nebylo možné provést zásah během vichřice a bylo nutné práce na odstranění následků odložit, nebo o místa, kde problém během neděle nikdo nehlásil.

Od nedělního rána do pondělního poledne zasahovalo v terénu při likvidaci následků vichřice 8 jednotek profesionálních hasičů, 4 jednotky hasičů podniků a 55 jednotek dobrovolných hasičů.

Za uvedenou dobu hasiči evidují celkem 285 událostí. Počet zásahů je několikrát vyšší, téměř u každé události zasahující jednotka pracovala na více místech, tedy během jedné události objela určitou část svého zásahového území a všude tam, kde bylo nutné zasáhnout, tak provedla činnost. S ohledem na velké množství míst, kde všude byl zásah proveden, nebude možné přesně určit celkový počet zásahů během vichřice.

Během neděle odbavilo operační středisko 2993 hovorů a to jak na tísňových linkách 112 a 150, tak na telefonech s jednotkami hasičů, představiteli obcí či zástupci dalších zasahujících složek a organizací, například s energetiky či vodohospodáři.

Zatížení kopis.jpg

volání po hodinách.jpg

Velkým problém během vichřice byly výpadky elektřiny a telefonního spojení na téměř celém území kraje. Hasiči po celou dobu komunikovali se zdravotnickými zařízeními, některé z nich museli využít náhradní zdroje energie, hasiči pak poskytli náhradní zdroj jednomu z telefonních operátorů k zajištění provozu mobilního signálu. Nedostupnost spojení komplikovala komunikaci se zasahujícími jednotkami a také obyvatelům kraje ztěžovala možnost dovolání se pomoci. V případech výpadku mobilního signálu je dobré využívat dostupné pevné linky či volat na tísňovou linku 112, která umožňuje spojení i přes jiného operátora, než který provozuje daný telefon. Při výpadku sítě jednoho operátora je tak možnost zavolání přes dostupného jiného operátora. To umí pouze tísňové volání na linku 112.

Z hlediska počtu událostí, počtu nasazených prostředků a velikosti zasaženého území se jednalo o dosud největší událost, která byla v Karlovarském kraji řešena.

Zasahující jednotky:

HZS Aš, Cheb, CHZ Sokolov, Karlovy Vary, Kraslice, Mariánské Lázně, Sokolov, Toužim

HZSp SŽDC Cheb, SUAS Vřesová, Čepro Hájek, VHJ Hradiště

JSDH Abertamy, Bečov nad Teplou, Bochov, Boží Dar, Březová, Bukovany, Děpoltovice

Dolní Žandov, Drmoul, Habartov, Hájek, Hazlov, Horní Blatná, Horní Slavkov, Hranice, Hroznětín, Cheb Háje, Chodov, Jáchymov, Jindřichovice, Krajková, Kraslice, Krásno, Kynšperk nad Ohří, Kyselka, Lázně Kynžvart, Libá, Loket, Luby, Merklín, Mírová, Mnichov, Nejdek, Nová Role, Oloví, Ostrov, Otročín, Pernink, Potůčky, Pozorka, Rotava, Stanovice, Stará Role, Stráž nad Ohří, Stružná, Šindelová, Štědrá, Tašovice, Teplá, Toužim, Útvina, Verušičky, Vintířov, Vojkovice, Žlutice.

mapa-OK.jpg

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem