HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nedbalostí nejen při vaření může dojít při otevírání bytu k poškození bezpečnostních dveří

V neděli před polednem vyjeli hasiči k předpokládanému požáru výškové budovy ve Zlíně. 

Operační středisko hasičů ve Zlíně obdrželo od občanů dne 28. 6. 2015 v 11:11 hodin zprávu o požáru v bytovém domě na ulici 2. května ve Zlíně. K hlášenému požáru vyjeli profesionální hasiči z centrální požární stanice ve Zlíně a dobrovolní hasiči ze Zlína, místní část Prštné. Celkem na místo události přijely dvě cisternové stříkačky a jedna automobilová plošina.
 
Hasiči zjistili, že kouř vychází z bytu v 11 patře bytového domu. Na zvonění a bouchání nikdo nereagoval, proto velitel zásahu rozhodl o vstupu do bytové jednotky. Drobné zdržení způsobily bezpečnostní dveře bytu. Na místo se ale dostavila hlídka Policie České republiky a proto hasiči otevřeli násilně byt pomocí hydraulického zařízení. Při průzkumu místa požáru se zjistilo, že došlo ke spálení potravin na sporáku. Uvnitř bytu byla nalezena jedna osoba. Po prohlídce místa požáru bylo zjištěno, že došlo jen k zakouření bytového prostoru. Nalezená osoba byla zdravotně v pořádku, a proto jí velitel zásahu byt předal.
 
Hasiči tímto upozorňují občany, aby věnovali pozornost vaření potravin. Zvláště u výškových budov je v případě hlášeného požáru nasazeno větší soustředění jednotek a požární techniky. Jejich nasazení u domnělého požáru může ovlivnit včasnost zásahu u skutečného požáru. Opuštění zapnutého spotřebiče při vaření bez dozoru je navíc ve smyslu zákona o požární ochraně přestupkem.
 
Pozornost je potřeba věnovat i při částečném opuštění bytu k sousedovi, kdy dochází k zabouchnutí dveří.
 
Ve všech případech nelze při otevírání bezpečnostních dveří vyloučit poškození nebo zničení dveří při násilném otevírání. Pokud vycházíte z bytu opatřeného bezpečnostními dveřmi, mějte vždy u sebe klíče.
 
Během zásahu nedošlo k poškození techniky ani ke zranění zasahujících hasičů.
 
Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem