HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nedbalost, jedna z nejčastějších příčin vzniku požárů, byla příčinou dnešních dvou událostí

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly v sobotu 7. listopadu požár dílny v obci Bystřec. Událost byla ohlášena na krajské operační a informační středisko hasičů v 16.39 hodin. Jednalo se o požár v okolí pracovního stolu (ponku). Majitel dílny řezal ruční bruskou kovové konstrukce. Při řezání pochopitelně odlétávají jiskry, a na to pravděpodobně majitel zapomněl, protože odešel za dům, kde ještě svářel, ale to už dílna byla v plamenech.

Následně plameny dílnu a její vybavení zničily. Požár se hasičům podařilo zlikvidovat v 17.15 hodin. Podle slov vyšetřovatele hasičů byla příčinou vzniku požáru s největší pravděpodobností nedbalost při práci s ručním elektrickým nářadím. Škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 2 miliony korun.

Vyšetřovatel z této události přejížděl krátce na to k dalšímu požáru, a to do Javorníku, části obce Vysoká. V 18.03 hodin sem byly vyslány čtyři jednotky požární ochrany. Hořel zde dřevěný altán s domácí udírnou. Muž vyudil maso, s rodinou se navečeřeli, a když se muž vracel k altánu, tak byl již celý zasažen plameny. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 18.23 hodin a zcela zlikvidovat v 18.47 hodin.

Příčinou vzniku požáru byla již zmíněná nedbalost. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek v podobě hraček a venkovního vybavení pro děti v hodnotě 20 tisíc korun.

Vyšetřovatel v obou případech udělil mužům za jejich nedbalost pokutu.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár udírny Javorník7-11-2020

požár udírny Javorník7-11-2020 

Detailní náhled

požár udírny Javorník7-11-2020a

požár udírny Javorník7-11-2020a 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem