HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebezpečný mrak skrápěli hasiči

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim a Pardubice 

ilustrační fotoilustrační foto
                Sedm hasičských jednotek (dvě profesionální a pět dobrovolných) zasahovalo v sobotu 7. června v 15.12 hodin u úniku nebezpečných látek do ovzduší v části města Chrudimi – Píšťovy. Nad jednou z firem se vytvořil mrak. Hasiči zasahovali v přetlakových oblecích, tedy protichemických oblecích s nejvyšší ochranou. Průzkumem zjistili, že se jedná o kyselinu dusičnou (65%).
Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina, poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Poleptání se projevuje charakteristickým zežloutnutím zasažených míst, což je důsledek reakce s bílkovinami.
 
Hasiči okamžitě započali s vyskladněním skladu, kde byly uloženy chemikálie, aby zjistili zdroj úniku. Mrak nad areálem firmy se podařilo hasičům skrápět tak, že se nedostal do obydlené části města. Hasičům v přetlakových oblecích ztěžovaly zásah vysoké teploty. Na místo se dostavili i odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, dále starostové Slatiňan a Chrudimi a pracovníci životního prostředí města Chrudim. Kyselinu hasiči spolu s pracovníky Institutu ochrany obyvatelstva neutralizovali pomocí sody. Dosud nebylo přesně zjištěno množství kyseliny, která unikla z firmy. V 17.54 hodin bylo ukončeno skrápění mraku. Jednotky se vrátily zpět na své základny kolem půl sedmé večer.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem