Hasičský útvar ochrany Pražského hradu  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návštěva v Národním památkovém ústavu

11. až 13. 9. 2017 Ledebourský palác 

Hasiči z Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu navštívili v rámci programu ochrany památek historickou budovu Ledbourského paláce, sídlo Národního památkového ústavu na Valdštejnském náměstí, Praha 1. Součástí návštěvy bylo prověření příjezdové trasy a ustavení techniky pro případ hasebního zásahu. 

Ledebourský palác je chráněn jako kulturní památka České republiky. Na palác navazuje terasová zahrada, která sahá až ke zdi zahrad Pražského hradu. 

V místech dnešního paláce nejspíš stávalo pět středověkých domů, které byly slučovány v souvislosti s postupným skupováním parcel a hlavně s požárem v roce 1541, který poničil velkou část Malé Strany. Konečné sloučení zřejmě zařídil Ondřej Hanybal z Ekersdorfu, který domy zakoupil v roce 1601 pro výstavbu reprezentačního sídla. V roce 1665 parcelu koupil Jan Václav Novohradský z Kolovrat, který palác nechal přestavět raně barokně. Stalo se tak v letech 1665–1669 podle projektu Giovanni Domenica Orsiho. Po roce 1801 připojil poslední části paláce na západní straně Josef Krakovský z Kolovrat, který ho nechal přestavět podle projektu Ignáce J. N. Palliardiho. Po roce 1945 zde sídlilo ministerstvo informací. Od roku 1990 zde sídlí Národní památkový ústav 

Foto: Jaroslav Razák, Martin Tinka, Vít Pernica

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem