HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náročné zásahy hasičů při vysokých teplotách

Teplota vzduchu přesahující třicet stupňů je pro hasiče likvidující požár extrémní. Hasiči si nemohou ulevit sundáním zásahového obleku, rukavic nebo těžkých bot. Pod těžkou výstrojí může lehce dojít k přehřátí organismu. Takovéto podmínky měli jihočeští hasiči dnes u třech požárů. Především u požáru v Blatné bylo velmi důležitým úkolem velitele zásahu hlídat, jak dlouho jsou hasiči nasazeni. Bylo nutné hasiče častěji střídat, na místo bylo proto vysláno více jednotek, než by u tohoto požáru bylo standardní. 

Dnes po poledni (13:15 hodin) vyjeli profesionální hasiči ze stanice Blatná a dobrovolní hasiči obcí Blatná, Bělčice a Sedlice do Böhmovy ulice v Blatné, kde byl ohlášen požár nízké budovy. Hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o opuštěnou kolnu a bývalou truhlářskou dílnu. Uvnitř nikdo nebyl. Jednotky okamžitě zahájily hasební práce a přibližně po patnácti minutách měly požár pod kontrolou. Velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru. Následovalo dohašování, v průběhu kterého si velitel zásahu vyžádal další jednotky., A to z důvodu teplot, které přesahovaly 30 stupňů. Proto do Blatné vyjeli dobrovolní hasiči obcí Záboří a Lnáře. Operační středisko vzhledem k počtu vyslaných jednotek vyhlásilo krátce před půl třetí druhý stupeň požárního poplachu. Před 15. hodinou si velitel zásahu vyžádal ze strakonické stanice termokameru pro vyhledání skrytých ohnisek. Požár byl uhašen v 20:20 hodin, poté všechny jednotky odjely na své základny. Událost však operační středisko krátce po půlnoci znovu otevřelo. Na požářišti se objevilo několik ohnisek, které dohasili profesionální a dobrovolní hasiči z Blatné. V úterý 1. srpna pak okolo osmé hodiny blatenská profesionální jednotka znovu vyjela na požářiště, a to společně s vyšetřovatelem příčin vzniku požáru. Hasiči na místě ještě znovu dohasili několik doutnajících ohnisek a krátce před 11. hodinou velitel zásahu nahlásil úplnou likvidaci požáru. Vyšetřovatel společně s policisty již v pondělí stanovil výši předběžné škody na 950 000,- (750 000,- na budově a 200 000,- na poničených oknech blízkého bytového domu). Příčina vzniku požáru je stále v šetření.

Profesionální jednotka ze stanice Soběslav a jednotky SDH obcí Veselí nad Lužnicí a Dolní Bukovsko spolupracovaly od 14:35 hodin u Horusic u požáru pole. Požár zasáhnul přibližně 50 m2. Hasiči požár zvládli přibližně za půl hodiny. Při požáru nevznikla žádná škoda.

Další požár, který propuknul na Strakonicku, byl požár kombajnu na poli. Kombajn začal hořet z dosud neznámé příčiny ve Strakonicích, části obce V Častavírně. Informaci o něm hasiči obdrželi na tísňovou linku v 14:57 hodin. Operační důstojníci na místo vyslali jednotku strakonických profesionálních hasičů a jednotky SDH obcí Štěkeň a Strakonice. Jednalo se o požár staršího kombajnu, který hasiči dostali již po několika minutách pod kontrolu a to i přesto, že se z motorové části dále rozšířil na strniště (přibližně 40 x 10 metrů). Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil za další čtvrthodinu. Výše vzniklé škody činí 15 000,-, příčinou vzniku požáru byla technická závada na motoru.

Odkazy do noveho okna

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. 2017 (3)

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. ... 

Detailní náhled

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. 2017 (2)

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. ... 

Detailní náhled

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. 2017 (5)

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. ... 

Detailní náhled

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. 2017 (1)

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. ... 

Detailní náhled

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. 2017 (4)

Požár bývalé truhlárny, Blatná - 31. 7. ... 

Detailní náhled

Požár kombajnu, Strakonice - 31. 7. 2017

Požár kombajnu, Strakonice - 31. 7. 2017 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem