HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náročná záchrana kočky se šťastným koncem

V sobotu 5. září krátce po deváté hodině přijalo operační středisko středočeských hasičů oznámení o kočce zaseknuté mezi dvěma domy ve Ctiborově ulici v centru Kladna. 

Kočka spadla do přibližně 30 centimetrů široké mezery mezi dvěma domy a sama ani s pomocí majitelky nebyla schopna dostat se ven. Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotku z kladenské stanice a začal boj o čas, protože nebylo jasné, zda zvíře není zraněné. Na pomoc přijeli i strážníci městské policie s odchytovou tyčí, která ovšem nebyla dostatečně dlouhá.

Hasiči zkusili vyděšenou kočku vyprostit za pomoci lanové techniky, ale ani tento způsob nevedl k úspěchu. Po zvážení dalších možností byla vybrána taková, která umožňovala rychlou záchranu zvířete. To ovšem znamenalo, že jednotka bude muset po souhlasu majitele nemovitosti vyvrtat otvor ze sousedního domu, aby se dostala do mezery. Jelikož šlo o poměrně složité vyprošťování, byl z kladenské stanice přivolán vyprošťovací kontejner.

Z obchodu, který se nacházel v jednom z domů, hasiči udělali sondu, aby zjistili, kde se zvíře nachází a kde bude nutné vyvrtat díru, aby ho dostali ven živé. Za pomoci štěrbinové kamery byla zjištěna přesná poloha kočky a následoval složitý proces, protože vytváření většího otvoru k její záchraně muselo být velmi opatrné, aby neutrpěla další zranění.

Celá akce trvala skoro tři hodiny, ale po této době se podařilo předat živou kočku majitelce, která s ní odjela na kontrolu k veterináři.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem