HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nafta unikla do kanalizace ústící do potoku.

(8.10.2015) Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Vsetín likvidovala od osmé hodiny únik ropných látek v obci Huslenky.  

V 07:50 hodin byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Vsetín k likvidaci asi deset metrů dlouhé olejové skvrny v obci Huslenky.
 
Jak bylo zjištěno na místě události, nešlo o únik oleje, ale nafty z odstaveného kamionu. Podle majitele mohlo jít až o 300 litrů. Přesné množství ale zjistit nešlo. Neupřesněné množství nafty vteklo i do blízké kanalizace, která ústila do potoku vlévajícího se do řeky Bečvy. Průzkumem koryta vodního toku nebyla přítomnost ropných produktů zjištěna. Uniklá nafta zůstala pouze v kanalizaci.
 
Velitel zásahu povolal na místo události posilovou jednotku s technicko – chemickým automobilem. Po jeho příjezdu odčerpali hasiči naftu z kanalizace. Následně instalovali tři sorbční hady  na hladinu potoku  a znečištěný kanál propláchli. Vyplavené zbytky nafty byly zachyceny sorbčními hady, zasypány sorbenty a odebrány z hladiny potoku.
 
Po hodině a půl byl zásah jednotky ukončen. O události byli cestou operačního střediska informováni pracovníci referátu životního prostředí a správce povodí.
 
Autor: por. Bc. Libor Netopil
            tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem