HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Vysočině roste počet požárů v přírodním prostředí

Suché a teplé počasí zvyšuje riziko vzniku požárů v přírodním prostředí. Od začátku března likvidovali hasiči na Vysočině 11 požárů v přírodě, jen za včerejšek museli vyjet třikrát.  

 
 
„Všechny tyto požáry mají společného jmenovatele a tím je lidská nedbalost. Lidé by si měli uvědomit, že opravdu ke vzniku požáru stačí drobnost a sebemenší neopatrnost a nedbalost – odhozený nedopalek cigarety, nesprávně zajištěné ohniště, poryv větru, díky kterému se oheň dále rozšíří atd. Zvláště pak v tomto suchém počasí by měli být lidé velmi obezřetní. Pokud fouká vítr, pak rozdělávat oheň vůbec nedoporučujeme“, uvedl por. Mgr. Radim Vondrák, pelhřimovský vyšetřovatel požárů.
 
Co do majetkové škody, tak také do počtu zasahujících jednotek patří k největším úterní odpolední požár trávy a lesní školky u Kamenice nad Lipou. S požárem trávy na ploše přibližně 100x100m bojovalo hned pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Vyhlášen byl druhý stupeň požární poplachu. Kromě hašení  museli hasiči také před plameny chránit přilehlý objekt soukromé firmy. Díky větru se oheň velmi rychle šířil. Požár zapříčinila jiskra, která ulétla z ohniště, na kterém majitel spaloval dřevní zbytky. Předběžná škoda byla stanovena na částku 10 tisíc korun.
 
Jak se tedy chovat v přírodním prostředí?
 
V přírodě se vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně. Pamatujte také, že v lesích je celoročně zakázáno kouření a oheň se smí rozdělávat pouze na vyhrazených místech“, upozorňuje Vondrák.
 
Rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň se smí na místě, které je vzdálené minimálně 50m od lesa. Při suchém počasí je lepší v lese nebo kdekoliv jinde v přírodním prostředí oheň nerozdělávat vůbec.
 
„Ohni také rozhodně nepomáháme benzínem nebo naftou a na ohniště v žádném případě nedáváme plechovky od barev či oleje, staré oblečení, pneumatiky, plastové nádoby atd.“, podotýká Vondrák.
 
Jak a proč ohlásit pálení.
 
Pálení také ohlaste hasičům, předejdete tím zbytečným výjezdům k domnělým požárům. Zákonná povinnost ohlásit pálení hasičům se vztahuje pouze na právnické a podnikající fyzické osoby. Občan tuto povinnost ze zákona nemá. Každoročně ale hasiči žádají veřejnost o ohlášení pálení.
 
„Ohlásit hasičům pálení je  jednoduché a lze jej provést buď elektronicky na našem webu (www.hzscr.cz/vysocina) nebo telefonicky. Vyplnění formuláře na našich webových stránkách je opravdu velmi jednoduché a elektronický formulář sám navádí, které kolonky je nutné  a důležité vyplnit. Po odeslání formuláře se veškeré informace zobrazí na počítači operačního důstojníka. Pálení je také možné nahlásit telefonicky a to na číslech 950 270 102 – 106. Při ohlášení touto cestou operačnímu důstojníkovi řekněte své jméno, příjmení, přesné místo, kde bude pálení probíhat, datum pálení, příjezdovou komunikaci a také telefonické spojení na osobu, která bude tuto činnost provádět,“ uvedl Vondrák.
 
Plošné vypalování trávy je zakázané a hrozí za něj vysoká pokuta.
 
Plošné vypalování trávy a porostů zakazuje hned několik zákony. Jedná se především o zákon o ochraně přírody a krajiny, dále zákon o požární ochraně a zákon o ochraně ovzduší. Pokud se občan takovýmto způsobem rozhodne „vyčistit“ zahrádku může zaplatit ze zákona o požární ochraně i pětadvacetitisícovou pokutu. Rád bych také předeslal, že při sankcionování této vysoce nebezpečné činnosti budeme nekompromisní,“ upozorňuje Vondrák.
 
 
P3110014.JPG
 
P3110016.JPG
 
P3110017.JPG
 
P3110019.JPG
 
 

vytisknout  e-mailem