HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Tachovsku hasičský tank vyprostil z rašeliny dva lesní stroje

V neděli 26. února 2017 před půl osmou hodinou ráno obdrželo operační středisko tísňové linky 112 informaci o tom, že u Staré Knížecí Huti poblíž staré Roty zapadly předchozí den při těžbě stromů dva lesní stroje do rašeliniště. Jako první se do bahna až po podvozek propadl harvestor a následně při snaze o vyproštění i vyvážečka. Celou sobotu se pak snažili lesní dělníci stroje vyprostit svépomocí, ale bohužel marně.

Na místo události vyjeli hasiči z Tachova a ze Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu, aby zjistili, zda vůbec je v možnostech HZS stroje vyprostit. Po zhodnocení situace hasiči usoudili, že šance na vyproštění strojů je, ale bude potřeba nasadit hasičský tank.

Dostat speciální techniku na místo události bylo časově náročné. Aby vyprošťování neprobíhalo za tmy, rozhodli velitelé o tom, že se vyprošťovací práce odloží až na pondělí ráno.

V pondělí 27. února v 6 hodin ráno vyjeli hasiči s těžkou zásahovou technikou a hasičským tankem na místo určení. Postupně vyprostili oba stroje pomocí dlouhého lana na navijáku tanku. U harvestoru se při vyprošťování ulomil čep řízení a tak hasiči museli zhruba na hodinu zásah přerušit a počkat, než bude stroj opraven.

Zásah byl velmi nebezpečný, fyzicky i časově náročný. Hasiči se brodili až po pás bahnem. Terén v okolí nehody nebyl stabilní a hasiči museli dávat pozor, aby se i těžká zásahová technika neprobořila.

 

vytisknout  e-mailem