HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na sto dvacet hasičů trénovalo v mobilním trenažéru

Ve dnech 12. až 15. října 2018 měli hasiči jedinečnou příležitost absolvovat výcvik v kontejneru Fire Dragon 7000. Jedná se o kontejner na návěsu kamionu, který dokáže simulovat podmínky požáru v uzavřeném prostoru. Jako palivo se používá 95 % propan.

Polygon navštívilo za čtyři dny na 120 dobrovolných hasičů z Pardubického, ale i Královéhradeckého kraje.

Polygon Fire Dragon 7000 obsahuje několik pracovišť, jako například požár kuchyně, obývacího pokoje, průmyslové armatury, požár fotovoltaického panelu nebo požár ve sklepních prostorách. Zajímavá je jeho mobilnost, je možné ho převést téměř kamkoliv a provádět výcvik. A teď, již podruhé, dorazil trenažér do Pardubického kraje. Přesněji na požární stanici do Vysokého Mýta. Pojízdný polygon nepatří hasičům, je to zařízení firmy Dräger. Výcvikový trenažér byl již v loňském roce představen 21. června 2017 v Pardubicích na Střední průmyslové škole chemické. Trénovali v něm zejména profesionální hasiči.

Instruktoři z Pardubického kraje plk. Ing. Roman Studený a nstržm. Leoš Kulhavý ze stanice Vysoké Mýto měli jako jediní oprávnění toto zařízení obsluhovat, protože se účastnili výcviku v Německu. Dalším obsluhovatelem – instruktorem byl Ing. Pavel Chovančík, obchodní zástupce Dräger Safety, s s.r.o.

Hasiči se v trenažéru cvičili v nácviku hašení, taktiky vstupu do uzavřených prostor a taktiky práce družstva. Zařízení slouží k výcviku hasičů pro zdolávání požárů v uzavřených prostorech (byty, sklady, obchody, sklepy) při reálných podmínkách požáru. Hasiči si tak mohli bezpečně vyzkoušet a zhlédnout vznik, průběh požáru i průběh jevů (zejména rollover), spojených s požáry v uzavřených prostorech. Hasiči si vyzkoušeli, jak zabránit vzniku jednotlivých jevů, a jak se ochránit před jejich působením.

Dobrovolní hasiči se během čtyř dnů v ohňovém polygonu pořádně zapotili a při pravidelných závěrečných nástupech byla vidět únava a zároveň i radost nad novými zážitky, a hlavně získanými zkušenostmi.

„Na závěr bych velmi rád poděkoval za osobní přístup a vstřícnost plk. Ing. Romanu Studenému, řediteli územního odboru Ústí nad Orlicí a veliteli stanice ve Vysokém Mýtě npor. Milanu Vincencovi, DiS.,“ doplnil na závěr Jan Zima, manažer Dräger Safety, s s.r.o.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

fire-dragon

fire-dragon 

Detailní náhled

fire-dragon1

fire-dragon1 

Detailní náhled

fire-dragon2

fire-dragon2 

Detailní náhled

fire-dragon3

fire-dragon3 

Detailní náhled

mobilní trenažér

mobilní trenažér 

Detailní náhled

mobilní trenažér1

mobilní trenažér1 

Detailní náhled

mobilní trenažér2

mobilní trenažér2 

Detailní náhled

mobilní trenažér3

mobilní trenažér3 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem