HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Státním zámku Hluboká nad Vltavou proběhlo mimořádné cvičení složek IZS

Až do dnešního dne neproběhlo v České republice cvičení, na kterém by se sešly bezpečnostní a záchranné složky s institucemi zabývajícími se péčí o naše historické dědictví. Díky dnešnímu prověřovacímu cvičení bude toto prvenství již navždy patřit Státnímu zámku Hluboká nad Vltavou. 

Ojedinělé cvičení složek integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje, Národního památkového ústavu a dalších organizací s názvem „Zámek Hluboká 2019“ bylo záměrně naplánováno v prostorách jednoho z nejcennějších jihočeských klenotů. Zámek Hluboká nad Vltavou je dominantou Jihočeského kraje, patří k nejnavštěvovanějším objektům, a právě proto bylo téměř výzvou zaměřit se na jeho bezpečnost a ochranu.
Úkolem cvičících složek bylo vyřešit nález nástražného výbušného systému na nádvoří zámku i s velmi gradující situací, kdy v průběhu evakuace návštěvníků, kterých jsou v sezóně až dva tisíce, dojde k výbuchu nastraženého předmětu a ke zranění zasahujících policistů i dvou desítek návštěvníků, kteří ještě nestačili zámek opustit. Záchranné složky tak musely řešit nejen záchranu velkého počtu zraněných osob, hašení a následky výbuchu, likvidaci dalšího nástražného systému, který se objevil při pyrotechnické prohlídce, ale také eliminaci pachatele. Ten totiž chtěl sledovat své dílo a také jej dokončit, byl však podezřelý, policisté se na něj zaměřili a tak si vzal rukojmí…Záchranáři pečovali o desítky zraněných i popálených „turistů“.
Cvičení se zúčastnilo přibližně devadesát zasahujících profesionálů, stovka figurantů, tři desítky zásahových vozidel všech složek IZS. Policisté nasadili pyrotechnickou službu i zásahovou jednotku. Hasiči vyhlašovali poplach jak profesionální jednotce, tak několika jednotkám SDH obcí. Zdravotnická záchranná služba při ověřování postupů u hromadného postižení osob použila i vozidlo s vybavením pro řešení následků mimořádných událostí. Národní památkový ústav a Alšova jihočeská galerie prověřovaly činnost svých zaměstnanců.
Průběh cvičení sledovali představitelé všech zúčastněných složek a organizací z různých úrovní řízení. Cvičení navštívil náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. František Zadina i zástupci Ministerstva vnitra ČR.

Co cvičení jednotlivým zúčastněným přineslo, zda splnilo, co mělo, či ukázalo, kde jsou v bezpečnosti a ochraně historických památek rezervy, zhodnotili představitelé jednotlivých cvičících složek:
„Všechny základní složky integrovaného záchranného systému měly dnes možnost cvičit specifickou mimořádnou událost v unikátních prostorách.Taktické cvičení ukázalo, že jsme připraveni v dokonalé souhře, a poděkování patří nejen cvičícím, figurantům, organizátorům, ale i Národnímu památkovému ústavu a vedení Státního zámku Hluboká nad Vltavou,“ zhodnotil ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.
Brigádní generál Luděk Procházka, ředitel jihočeské policie poděkoval svým lidem za výborně odvedenou práci a pochválil souhru všech zasahujících. Také řekl: „Náš krásný kraj je plný mimořádně zajímavých a velmi známých památek, musíme být připraveni a umět v nich při mimořádných situacích zasáhnout. K této dovednosti velmi přispěje dnešní prověřovací a součinnostní cvičení!“
Pozitivně cvičení hodnotil i ředitel ZZS Jihočeského kraje MUDr. Marek Slabý: „Bylo pro nás dobré si vyzkoušet řešení mimořádné události na takto turisticky exponovaném místě, kterým denně projdou tisíce návštěvníků. Záchranáři se seznámili s aktuální průjezdností přístupových komunikací a vnitřními prostorami přilehlých objektů zámku. Je třeba pravidelně nacvičovat efektivní třídění většího počtu raněných, prvotní poskytnutí odborné přednemocniční neodkladné péče na místě události a správné směrování pacientů do nemocnic, proto je každé takovéto cvičení pro nás velmi důležité a přínosné.“
"Těší mě, že první cvičení tohoto druhu proběhlo právě na jedné z našich nejnavštěvovanějších a nejcennějších památek, na zámku Hluboká. S hasičským záchranným sborem spolupracujeme již dlouhodobě, ale díky zapojení ostatních složek záchranného systému se jednalo o unikátní akci, která skutečně prověřila připravenost našich zaměstnanců i samotného objektu," říká generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Fotografie ze cvičení naleznete na webu HZS Jihočeského kraje ve fotogalerii.

vytisknout  e-mailem