HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Slánsku cvičně havaroval autobus plný cestujících

Ve čtvrtek 6. října krátce po 11. hodině přijal operátor na tísňové lince HZS Středočeského kraje informaci o vážné dopravní nehodě autobusu a osobního automobilu na účelové komunikaci u části obce Trpoměchy na Slánsku. 

Šlo však o fiktivní nehodu v rámci prověřovacího cvičení všech základních složek IZS, při kterém byl vyhlášen 3. stupeň poplachu. V autobusu, který ležel na boku na okraji silnice, se nacházelo 30 zraněných osob, z nichž některé zůstaly zaklíněné mezi sedačkami. V osobním automobilu byla uvězněna dvoučlenná posádka, která nemohla opustit vozidlo svépomocí.

Na místo byly vyslány tři jednotky profesionálních hasičů, deset jednotek dobrovolných hasičů, několik posádek zdravotnické záchranné služby a také hlídky Policie ČR. U zásahu spolupracovalo celkem 78 hasičů, zdravotnických záchranářů a policistů.

Prvotním úkolem zúčastněných složek bylo provést průzkum a roztřídit zraněné. Další hasiči se soustředili na vyprošťování osob z havarovaných vozidel a část jednotek se podílela na transportu osob na třídící stanoviště a do sanitek. Současně probíhalo vyhledávání pohřešovaných osob pomocí termokamery.

Součástí cvičení bylo i zapojení nemocnice ve Slaném, jejíž traumatologický plán byl také prověřován. Jedním z mnoha cílů tohoto cvičení bylo i porovnání dvou způsobů třídění velkého množství zraněných osob v praxi.

Videoukázka

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

 

vytisknout  e-mailem