HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na ranči v Málkově spolykaly plameny deset milionů

Informaci o požáru jedné z hlavních budov na málkovském ranči na Berounsku přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje v sobotu 18. dubna 2015 čtyři minuty před 17. hodinou. 

Ihned po příjezdu první jednotky na místo události bylo zřejmé, že jde o požár většího rozsahu. Proto byl také vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a povolány posilové jednotky. Plameny zachvátily celou střechu a půdní prostory s pokoji pro hosty v přibližně čtyřicet metrů dlouhém a deset metrů vysokém objektu.

Jednotkám HZS Beroun, Hořovice a Řevnice přijeli na pomoc kolegové ze stanic Kladno a Příbram. Postupně se do boje se živlem zapojilo také jedenáct jednotek Sboru dobrovolných hasičů obcí Hostomice, Liteň, Lochovice, Chodouň, Tmaň, Bavoryně, Suchomasty, Zdice, Králův Dvůr, Chyňava a Komárov. Celkem se na likvidaci požáru podílelo dvanáct cisternových vozů a dalších osm kusů požární techniky.

Hasiči se zaměřili nejen na samotné hašení ohně, ale snažili se také zabránit rozšíření požáru na další navazující části rozlehlého komplexu budov. Zároveň se část jednotek soustředila na záchranu majetku z ohrožených prostorů.

Přítomným hostům i personálu ranče se podařilo zasaženou budovu včas opustit, takže nedošlo k žádnému zranění nebo nadýchání zplodin hoření a oheň neohrozil ani žádná zvířata. Vzhledem k silnému zakouření půdního prostoru museli hasiči neustále zasahovat v dýchací technice, proto bylo nutné několikrát obměnit tlakové lahve se vzduchem.

Přibližně po třech hodinách se podařilo požár lokalizovat a po další hodině mohl být odvolán druhý poplachový stupeň. To už se ale setmělo a zásah pokračoval za pomoci osvětlovacích balonů dalším rozebíráním střešní krytiny, vyhledáváním skrytých ohnisek a jejich dohašováním. Velitel zásahu také rozhodl o částečné redukci sil a některé jednotky odjely na své základny, aby si odpočinuly a připravily se na předpokládané střídání.

Druhý den dopoledne se na ranči sešel vyšetřovatel požárů s policejním kynologem, který přivezl psa vycvičeného na vyhledávání akcelerantů hoření. Výsledek průzkumu byl negativní, a tak se jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru jeví technická závada na komínovém tělese, ale vyšetřování ještě definitivně neskončilo.

Dohled nad požářištěm byl ukončen odpoledne v 17 hodin, kdy byla zároveň ohlášena likvidace požáru, tedy po čtyřiadvaceti hodinách od jeho ohlášení. Podle upřesněných odhadů se přímé škody vyšplhaly na deset milionů korun, nasazením sil a prostředků se podařilo uchránit hodnoty za sedm milionů.

Závěrem je třeba poděkovat majitelce ranče, která se i ve stresující situaci a ve velmi stísněných podmínkách průběžně starala o stravu a pití pro zasahující hasiče.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem