HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Orlické přehradě utonul bruslař, hasiči varují před vstupem na led

Tragická událost se odehrála dnes v odpoledních hodinách na volní nádrž Orlík, kde se pod jedním z bruslařů probořil led. Bruslař sjel do vody pod led. Jeho záchrana byla nemožná. 

VZHLEDEM K ROSTOUCÍM TEPLOTÁM VZDUCHU DŮRAZNĚ VARUJEME PŘED VSTUPEM NA LED JIHOČESKÝCH RYBNÍKŮ A ŘEK.

Všechny složky integrovaného záchranného systému včetně letecké záchranné služby zachraňovaly v posledních dnech již několik bruslařů, pod kterými se probořil led.

Dramatický zásah řešili již ve čtvrtek (1. března) v odpoledních hodinách profesionální hasiči ze stanice Písek společně se záchranáři ZZS a LZS v Písku, části obce Hradiště. Pod dvěma bruslaři se na řece probořil led. Paní si ve vodě namočila pouze nohy. Další lidé jí pomohli na břeh a hasiči ji pak dovedli do sanitky ZZS. O mnoho horší situace byla s topícím se mužem. V místě proboření bruslařů byl led slabý, pro hasiče bylo tudíž velmi obtížné se k muži vůbec dostat. Hasičům, vybavených suchými obleky, vestami a člunem, se nakonec podařilo bruslaře z vody vytáhnout na břeh. Zde však nebyl zdaleka prostor pro přistání vrtulníku LZS. Záchranáři proto zvolili metodu podvěsu, kdy muže zafixovali do nosítek a vytáhli do vrtulníku.

Další probořené bruslaře vyjely všechny záchranné složky zachraňovat na vodní nádrž Orlík. Jednalo se o dvě záchrany, které byly na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje nahlášeny po 15. hodině v rozmezí dvanácti minut. Dva bruslaři se propadli ledem v místě pod zámkem Orlík nad Vltavou. Oba byli s podchlazením transportováni do nemocnice. Z jednotek HZS Jihočeského kraje u záchrany s Policií ČR a ZZS spolupracovali profesionální hasiči ze stanic Milevsko a Písek.
Téměř ve stejný čas se do vody probořil další bruslař, a to u Žďákovského mostu. Bruslař zmizel pod ledem a přes veškerou snahu záchranářů LZS, ZZS, policistů a opět píseckých a milevských profesionálních hasičů se ho nepodařilo zachránit. Na vyhledání těla byli povoláni potápěči HZS Jihočeského kraje ze stanic České Budějovice a Český Krumlov a potápěči zásahové jednotky KRP Jihočeského kraje. Jejich zásah v tuto chvíli stále trvá.

LED NENÍ JIŽ DOSTATEČNĚ PEVNÝ. ZVAŽTE NA ZÁKLADĚ DNEŠNÍ TRAGÉDIE, ZDA NA NEBEZPEČNÝ LED VSTOUPÍTE VY NEBO VAŠE DĚTI.
 

vytisknout  e-mailem