HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Nymbursku hořela hala s uskladněnou zeleninou

V sobotu 2. března krátce po půl desáté byl na operační středisko středočeských hasičů nahlášen požár v objektu zemědělského družstva v obci Litol, která je částí Lysé nad Labem na Nymbursku. 

K události vyjely jednotky HZS Nymburk a Benátky nad Jizerou a dobrovolné jednotky obcí Lysá nad Labem, Čelákovice, Milovice a Stará Lysá. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že jde o požár skladovací haly o půdorysu 50x20 metrů, která je zhruba z půlky zasažená. Kromě uskladněné zeleniny se uvnitř objektu nacházely zemědělské stroje, které bylo nutné dostat ven, aby se snížila celková škoda.

Zásah probíhal třemi C proudy a jedním ochranným proudem, kterým se hasiči snažili zabránit šíření požáru, a tím uchránit další část objektu. Z důvodu silného zakouření bylo nutné po celou dobu používat dýchací techniku a přetlakovou ventilaci.

Krátce po příjezdu vyhlásil velitel zásahu druhý stupeň požárního poplachu a povolal na místo další jednotky – hlavně kolegy z HZS hlavního města Prahy se speciálním hasicím zařízením Cobra a také protiplynový automobil z HZSP Škoda Auto a.s. Mladá Boleslav.

Přibližně hodinu od nahlášení byl požár lokalizován a dále se nešířil. Jednotky nasadily D program s obranným hrotem a kontrolovaly střechu za pomoci termokamery. Necelou čtvrthodinu po lokalizaci byl poplachový stupeň snížen na základní úroveň a začala redukce sil a prostředků. Na místě tak zůstaly pouze jednotky HZS Nymburk a SDH Lysá nad Labem a všechny ostatní se vrátily na své základny.

V jedenáct hodin byl požár likvidován a místo bylo předáno majiteli s nařízenou dohlídkou, kterou po dobu čtyř hodin zajistí jednotka SDH Lysá nad Labem, dalších osm hodin bude požářiště kontrolovat majitel.

Při požáru klimatizační jednotky uvnitř haly vznikla škoda, kterou majitel odhadl na 1 100 000 korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil hasiči uchránili majetek za téměř 10 milionů. Příčinou vzniku požáru byla podle vyšetřovatele HZS technická závada elektroinstalace motoru.

 

por. Bc. Tereza Fliegerová

tisková mluvčí

HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem