HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Mladoboleslavsku spadl muž do výkopu a auto do řeky

Dva neobvyklé zásahy zaměstnaly o posledním prázdninovém dni profesionální hasiče z územního odboru Mladá Boleslav – v obci Ctiměřice asistovali u záchrany osoby spadlé do výkopu a na výjezdu z Mnichova Hradiště směrem do Mohelnice nad Jizerou vytahovali z náhonu Jizery převrácené osobní auto. 

K události do Ctiměřic vyjela krátce po 17. hodině jednotka HZS Mladá Boleslav. Podle informace přijaté operačním střediskem šlo o záchranu osoby, která ležela v bezvědomí na dně výkopu právě budovaného vodovodu v obci. Na místo zároveň směřoval vrtulník LZS a na výjezdu už byla i pozemní posádka zdravotnické záchranné služby.

Po příjezdu jednotky k události se ve dva metry hlubokém výkopu nacházel zraněný muž, kterého se zdravotničtí záchranáři snažili resuscitovat. Hasiči připravili potřebné náčiní k jeho vyproštění, především páteřní desku a lana. Po pokynu lékaře byla osoba šetrně vytažena na komunikaci, kde resuscitace pokračovala. Po několika minutách se podařilo zajistit činnost srdce a pacient byl připojen na umělou plicní ventilaci. Poté byl zraněný muž přendán do vakuové matrace a transportován do vrtulníku.

V půl sedmé večer pak byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášena dopravní nehoda jednoho osobního automobilu na konci Mnichova Hradiště směrem k Mohelnici.

Na místo byla vyslána jednotka ze stanice Mnichovo Hradiště s jedním zásahovým automobilem a ze stanice Mladá Boleslav vyjel vyprošťovací automobil. Na základě informace, že se z vozidla kouří, vyrazil k události také vyšetřovatel požárů.

Po příjezdu první jednotky požární ochrany na místo bylo zjištěno, že jde o havarované vozidlo Škoda Felicia, které spadlo do téměř prázdného koryta řeky Jizery. Auto leželo na střeše a v něm cestující dvě lehce zraněné osoby už byly v péči ZZS. Jednotka průzkumem zjistila, že z vozidla unikají pohonné hmoty. Proto byl nainstalován sorpční had a hladina zasypána sorbentem. Po zadokumentování nehody dopravní policií byla škodovka za pomocí vyprošťovacího automobilu vytažena na mostek a hasiči vůz zabezpečili proti požáru.

Jako pravděpodobnou příčinou nehody se jeví nepřizpůsobení jízdy vozidla stavu komunikace. Obě události si k dalšímu vyšetřování převzala Policie ČR.

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů
ÚO Mladá Boleslav

vytisknout  e-mailem