HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Mistrovství HZS ČR v disciplínách TFA si borci z Pardubic vedli skvěle

Naprosto skvělé výkony podávali během pátého zářijového dne profesionální hasiči z Pardubického kraje na IX. Mistrovství HZS ČR v disciplínách TFA (z anglického Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije). Mistrovství se konalo v Plzni na náměstí Republiky.

Republikového klání se účastnil Marek Víšek, Daniel Knápek a Petr Plaček z Pardubic, dále Zdeněk Král a Aleš Tichý ze Svitav a v neposlední řadě také závodník z Ústí nad Orlicí Michal Pelikovský.

Nejrychlejším hasičem ve čtvrté disciplíně ve výstupu na věž byl na mistrovství Marek Víšek z Pardubic (kategorie B). Tento úsek musel soutěžící od startu úseku oběhnout po obvodu katedrálu sv. Bartoloměje v Plzni a následně vystoupat po schodišti na věž do výšky 10. NP, kde se nacházel cíl. Připomínáme, že Marek Víšek hájil barvy českých hasičů také na Mistrovství Evropy v Německu. Z 21. Mistrovství Evropy, které se konalo v německém Mönchengladbachu, přivezl bronzovou medaili.

V nejnáročnějších disciplínách ale bodoval Petr Plaček (kategorie A), který si při závěrečném vyhlášení výsledků stoupl na stupně vítězů. Domů si z mistrovství Petr Plaček odváží bronzovou medaili.

Na čtvrtém místě ve stejné kategorii skončil Zdeněk Král ze Svitav a Daniel Knápek z Pardubic skončil dvanáctý.

V kategorii B skončil na 5. místě Marek Víšek, který si dlouho držel pozici nejrychlejšího „běžce“ v poslední disciplíně do 10. N.P. věže katedrály sv. Bartoloměje. Nakonec byl o dvě vteřiny rychlejší kolega z HZS Moravskoslezského kraje.

Na 7. místě v této kategorii pak skončil Michal Pelikovský (Ústí nad Orlicí) a Aleš Tichý (Svitavy) se umístil na 21. místě.

V kategorii družstev se HZS Pardubického kraje umístilo na úžasném 2. místě!

Za úžasné sportovní výkony profesionálním hasičům gratulujeme!

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

kompletní výsledky naleznete zde: https://tfa.hzscr.cz/mcr/vysledky.php?kategy=0&useky=0

Disciplíny, které musel zvládnout na MČR v TFA každý závodník:

Úsek číslo 1:

Disciplína „Běh s požárními hadicemi“ – spočívá v rozvinutí dvou hadicových vedení s proudnicemi na vzdálenost 60m, každé vedení je určeno 3-mi hadicemi B, hadice jsou předem připraveny, složeny do harmonik, ve vymezeném prostoru, každé vedení je tvořeno spojenými hadicemi B ø 75 mm a proudnicí B, spoje jsou jištěny proti rozpojení, např. lepicí páskou.

Disciplína „Sbalení dvou hadic B“ – spočívá ve smotání dvou hadic B ø 75 mm a jejich vložení do boxu.

Průběh úseku 1 – od startovní čáry soutěžící běží na stanovenou vzdálenost k přistavené přenosné stříkačce, k ní na výstupy připojí dvě hadicová vedení půlspojkami B. Následně obě hadicová vedení, uchopí za proudnice a bez rozpojení rozvine tak, aby mohl položit obě proudnice na značky umístěné ve vzdálenosti 60m od přenosné stříkačky. Jednotlivá vedení lze rozvinout samostatně. Poté se přesune po trati a smotá dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uloží je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly přes půdorys boxu, a potom doběhne do cíle úseku.

Úsek číslo 2:

Disciplína „Hammer box“ – spočívá v provedení 80 úderů palicí v Hammer boxu (40 nahoru, 40 dolů).

Disciplína „Tunel“ – spočívá v pronesení 20 kg závaží překážkou se sníženým profilem oběma směry.

Disciplína „Figurína“ – spočívá v uchopení figuríny v podpaží a jejím přemístěním pohybem pozpátku na vzdálenost 60 m.

Disciplína „Bariéra 3 m“ – spočívá v překonání 3 m bariéry s lanem, seskoku a doběhu do cíle.

Průběh úseku 2 – bez izolačního vzduchového dýchacího přístroje, od startovní čáry soutěžící běží k Hammer boxu, uchopí obouruční palici a provede 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odloží na určené místo na zem, běží k tunelu, uchopí 20 kg závaží a pronese ho tunelem, oběhne kužel 5 m vzdálený od konce tunelu a stejnou trasou vrátí závaží zpět na místo, doběhne k figuríně, uchopí ji a přemístí koridorem do stanovené vzdálenosti (30 m) a kolem kuželu zpět a položí ji na stanovené místo, běží k 3 m bariéře, překoná ji a doběhne do cíle úseku.

Úsek číslo 3:

Disciplína „Žebříky“ – spočívá v přenesení a postavení 4 ks nastavovacích žebříků k lešení, výstupu na lešení, vytažení břemene na lešení pomocí lana a sestupu na zem.

Disciplína „Monitor“ – spočívá ve spojení proudnice B s monitorem.

Průběh úseku 3 – soutěžící po startu postupně dopraví 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je opře, připne se karabinou k jistícímu lanu (bude jištěn hasičem lezcem), vystoupá po pevném žebříku do určeného nadzemního podlaží, pomocí lana vytáhne a odloží břemeno na plošinu lešení a sestoupí zpět na zem a odepne se od jistícího zařízení. Běží k monitoru a spojí proudnici B s monitorem. Poté pokračuje do cíle úseku.

Úsek číslo 4:

Disciplína „Výběh po schodišti“ – spočívá ve výstupu po schodech do určeného 10. NP katedrály sv. Bartoloměje.

Průběh úseku 4 – soutěžící od startu úseku oběhne po obvodu katedrálu sv. Bartoloměje a následně provede výstup po schodišti na věž do výšky 10. NP, kde se nachází cíl.

Odkazy do noveho okna

MČR Plzeň

MČR Plzeň 

Detailní náhled

MČR Plzeň1

MČR Plzeň1 

Detailní náhled

MČR Plzeň 2

MČR Plzeň 2 

Detailní náhled

MČR Plzeň 3

MČR Plzeň 3 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem