HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na místo požáru se výšková technika nedostala. Naštěstí se jednalo jen o cvičení

(20.10.2016) Prověřovacího cvičení ve Vsetíně – Dolní Jasénce se zúčastnily tři jednotky hasičů.  

Vznik požáru v jednom z pokojů ve třetím nadzemním podlaží Domova důchodců Vsetín – Dolní Jasénka zaregistrovala čidla požární signalizace. Minutu před devátou hodinou ranní bylo hlášení o požáru přijato na operačním středisku krajských hasičů ve Zlíně.

Na místo události vyrazili profesionální a dobrovolní hasiči ze Vsetína a Vsetína – Jasénky s třemi cisternovými vozy, dvěma dopravními automobily a automobilním žebříkem.

Cisterny a dopravní automobily dorazily na místo zásahu v několika minutách a hasiči okamžitě zahájili průzkum objektu. Jak rychle zjistili, nejednalo se o skutečný požár, ale o cvičení. To mělo prověřit dojezdové časy, taktiku a spolupráci jednotek při likvidaci požáru, který podle námětu zachvátil pokoj v nejvyšším patře budovy a kouř se rychle rozšířil na celé podlaží. Současně s rozvinutím dopravních a útočných vedení hasiči vybaveni dýchací technikou zahájili fiktivní evakuaci 51 klientů (z důvodu špatného počasí nebylo vhodné vyvádět seniory ven z objektu) a části z více jak dvaceti osob zdravotního a provozního personálu. Při evakuaci osob byly využity i vyváděcí masky. Hasiči si také museli poradit s evakuací osob upoutaných na lůžka. Mimo záchrany dvou osob, která zůstaly uvězněny v nejvyšším podlaží, zachraňovali hasiči také jednoho ze svých kolegů, který zkolaboval ve sklepních prostorách objektu. Spolu s touto záměrně připravenou komplikaci hasiči splnili všechny stanovené úkoly. Tedy až na jednu část cvičení, kterou bylo nasazení výškové techniky k záchraně osob a likvidaci požáru. Automobilní žebřík se totiž na místo zásahu nedostal.

K objektu vedou dvě přístupové cesty. První k části, která slouží jako administrativní a provozní. Z této strany by nasazení žebříku k záchraně osob a vedení hasebního zásahu nemělo smysl. Komplikací by také bylo samotné ustavení žebříku. K druhé straně objektu, která slouží jako obytná a kde by nasazení výškové techniky mělo svůj účel,  byl možný příjezd pouze po úzké komunikaci s ostrými zatáčkami a mostkem. Tudy ale automobilní žebřík neprojel. Průjezd navíc ještě znemožňovala špatně zaparkovaná dodávka.

Mimo těchto problémů museli hasiči řešit také průjezd blízkým sídlištěm. Ten byl komplikován dalšími zaparkovanými vozidly. O těchto problémech hasiči ví a počítají s nimi. Jak už v minulosti zjistili, v odpoledních nebo večerních hodinách a o víkendech se stávají některé části sídliště pro rozměrnou techniky hasičů prakticky neprůjezdné.

Dnešní požár byl pouze cvičením. Je však otázkou jak by komplikace s průjezdností komunikací v této části města mohly ovlivnit situaci při skutečném požáru, kdy rozhoduje každá minuta.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem