HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Mělnicku hasiči likvidovali rozsáhlý požár pole s pšenicí

Požár odpadu v nepoužívané silážní jámě u obce Netřeba v katastru obce Úžice na Mělnicku byl na tísňovou linku nahlášen v úterý 3. července po 15. hodině. 

Na místo zpočátku vyjely čtyři cisternové automobily. Po příjezdu první jednotky velitel zásahu uvedl, že se požár rozšířil na přilehlé pole se vzrostlou pšenicí, vyhlásil druhý stupeň poplachu a požádal operační středisko o vyslání dalších sil a prostředků.

Vzhledem k nárazovému větru se požár v obilí velmi rychle šířil směrem na části obcí Korycany, Netřeba a Kopeč. Po 16. hodině převzal velení zásahu velitel čety ze stanice Mělník, který vyhlásil třetí poplachový stupeň. Současně vyžádal další cisterny a nechal prověřit dostupnost letecké techniky na hašení. Ve dvou sousedních obcích byla vytvořena čerpací stanoviště pro doplňování cisteren. Operačním střediskem byli o situaci informováni starostové okolních obcí.

                                                                                Pohled z Kladna na vzdálenost 25 kilometrů

Po 17. hodině byl požár pod kontrolou a hasiči se zaměřili na dohašování lokálních ohnisek. Omezit rozvoj požáru pomohl místní zemědělec s těžkou technikou, takže letecké hašení bylo odvoláno a velitel zásahu zahájil redukci jednotek. Před 19. hodinou pak místo zásahu předal zástupci majitele a jednotce sboru dobrovolných hasičů obce Chlumín nařídil dohled nad požářištěm do půlnoci.

Plocha požáru byla odhadnuta na 60 hektarů a předběžná výše škody byla majitelem pole stanovena na 1,3 milionu korun. Na objasnění příčiny vzniku požáru spolupracuje vyšetřovatel HZS s kriminalisty.

U události zasahovaly jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ze stanic Neratovice, Kralupy nad Vltavou a Mělník, dále jednotky hasičských záchranných sborů podniků Aero Vodochody Aerospace a SŽDC Kralupy nad Vltavou a také jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Dolínek, Dřínov, Chlumín, Kly, Libiš, Neratovice, Úžice, Veltrusy, Velvary a Vojkovice. Celkem se tak do likvidace požáru zapojilo 15 jednotek s 24 vozidly, převážně cisternami. Zálohu stanice HZS Neratovice pro případné řešení další mimořádné události zajistila jednotka dobrovolných hasičů z Kostelce nad Labem.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem