HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na hranicích se Slovenskem havaroval autobus. Ve vraku zůstali mrtví a zranění

(13.10.2016) Mezinárodní taktické cvičení složek IZS u hraničního přechodu Velké Karlovice – Makov.  

Téměř stovka hasičů, záchranářů, policistů a studentů v rolích figurantů s více než dvaceti kusy techniky se zúčastnila dnešního mezinárodního taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému Zlínského a Žilinského kraje.

Podle námětu cvičení došlo poblíž bývalého hraničního přechodu Velké Karlovice – Makov, v katastru obce Makov, ke kolizi zájezdového autobusu s předjíždějícím nákladním automobilem a následně k čelnímu střetu s dalším nákladním vozidlem převážejícím PHM. V autobusu cestovalo v okamžiku nehody 26 cestujících a řidič. Z důvodu vzájemného zaklínění vozidel zůstali všichni cestující ve vraku autobusu uvězněni.  25 osob utrpělo různá zranění, dvě osoby nehodu nepřežily. Z havarované cisterny také začala unikat nafta.

Oznámení o události přijal operátor tísňové linky krajských hasičů ve Zlíně v 10:53 hodin. Informace byla okamžitě předána na ostatní operační střediska složek IZS a v rámci mezinárodní spolupráce i na operační středisko HaZZ v Žilině. Vyslané složky se pak postupně zapojily do plnění úkolů cvičení.

Současně se zajištěním místa nehody, havarovaných vozidle proti vzniku požáru a zamezení dalšímu úniku PHM z cisterny se zasahující soustředili především na poskytnutí první pomoci zraněným a jejich vyproštění.  Po odstranění části oken si hasiči připravili vstupy do havarovaného autobusu, které byly následně využity i k evakuaci cestujících. Zranění byli transportováni na připravené shromaždiště, kde jim byla poskytnuta další lékařská pomoc a odkud byli transportováni do nemocničních zařízení. Dva z cestujících museli hasiči z havarovaného autobusu vyprostit pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Mimo lékařské pomoci byla účastníkům nehody poskytována také pomoc psychologická.

Dnešní cvičení prověřilo schopnost rychlého a efektivního zásahu složek IZS obou států na místě vážné dopravní nehody s větším počtem zraněných osob. Byla také potvrzena reálnost dojezdových časů na místo události, které se nacházelo na hranici hasebních obvodů jednotlivých stanic a zvládnutí záchrany,ošetření a transportu osob v tzv. zlaté hodině. Tak lze nazvat časový úsek, který zvyšuje šance zraněných na záchranu a zmírnění zdravotních komplikací a následků.

Seznam zúčastněných složek:

HZS ZLK - stanice Vsetín, Valašské Meziříčí, Zlín

JSDHO - Karolinka, Horní Bečva

ZZS ZLK - Stanoviště  Vsetín, Valašské Meziříčí

PČR - Vsetín, Karolinka, Rožnov pod Radhoštěm

HaZZ Žilina - stanice Turzovka, Čadca, Záchranná brigáda HaZZ Žilina

PZ SR – Čadca

ZZS RZP – Makov

Cvičení složek IZS bylo uskutečněno za významné podpory Zlínského kraje

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem