HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Dačicku v pondělí hořel les, vyhlášen byl II. stupeň poplachu

Druhý stupeň poplachu vyhlásil velitel zásahu v průběhu likvidace požáru lesního porostu u obce Staré Hobzí.  

Požár byl na tísňovou linku 112 nahlášen krátce před 16. hodinou. Na místo vyjely osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Dačice, svoláni byli dobrovolní hasiči obcí Písečné, Slavonice a Staré Hobzí.
Jako první se k požáru dostavila dačická profesionální jednotka, jejíž velitel nahlásil zpět na operační středisko, že se jedná o požár lesní paseky na ploše přibližně 100 x 100 metrů. Jako další posilové jednotky k požáru vyjely dobrovolné jednotky SDH obcí Cizkrajov, Dešná a Dačice. Přesně v půl páté byl vzhledem k rozsahu požáru a zapojení velkého počtu jednotek vyhlášen II. stupeň poplachu. Celkem se na požářišti shromáždilo devět cisteren, jejichž osádky prováděly hasební práce či zajišťovaly dovoz vody. Zásah hasičů byl komplikován těžko přístupným terénem a svahem.
V 17:46 hodin dostali hasiči požár pod kontrolu, velitel zásahu podal zprávu, že požár je lokalizován. Jednotky stále pokračovaly v dohašování. První cisterny začaly z požářiště odjíždět zpět na své základny před 21. hodinou. Přes noc na místě zůstala pouze jednotka SDH obce Staré Hobzí, která zajistila dohled nad požářištěm. Dohašení několika ohnisek provedla ráno 29. července od 6 hodin ještě dačická profesionální jednotka. V 7:50 hodin bylo požářiště předáno správci a dačická jednotka i jednotka ze Starého Hobzí odjely na základny.
Požár způsobil škodu ve výši Kč 120 000,-, a to na mladých stromkách. Hodnota uchráněného majetku je výrazně vyšší – Kč 1 500 000,-, kdy se zasahujícím hasičů podařilo ochránit od požáru vzrostlé stromy určené k těžbě.
Odkazy do noveho okna

1 Požár lesa, Staré Hobzí - 28. 7. 2014 (2)

1 Požár lesa, Staré Hobzí - 28. 7. 2014 ... 

Detailní náhled

2 Požár lesa, Staré Hobzí - 28. 7. 2014 (3)

2 Požár lesa, Staré Hobzí - 28. 7. 2014 ... 

Detailní náhled

3 Požár lesa, Staré Hobzí - 28. 7. 2014 (1)

3 Požár lesa, Staré Hobzí - 28. 7. 2014 ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem