HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Cyber Czechu, jediném kyberbezpečnostním cvičení, jsme měli svého zástupce a s celým týmem vyhrál první místo

V těchto dnech se na půdě Kybernetického polygonu (KYPO) v rámci Kyberbezpečnostního týmu Masarykovy Univerzity CSIRT-MU a za podpory Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) tj. provozovatele Vládního CERT tým (GovCERT.cz) konalo jediné pravidelné kyberbezpečnostní cvičení svého druhu.

Kyberbezpečnostního cvičení účastnil i IT pracovník z HZS Pardubického kraje kpt. Mgr. Petr Švec. „Kombinace technických a netechnických prostředků vytváří komplexní realistickou situaci pro nácvik obrany vůči kyberútokům. Tento ročník byl zaměřen na zajištění ochránění a zajištění provozuschopnosti operačního střediska IZS za podmínek kybernetických útoků násobených nepříznivými meteorologickými podmínkami,“ přibližuje zaměření cvičení kpt. Petr Švec.

Šest bezpečnostních týmů po čtyřech členech složených z vybraných zástupců složek IZS – tedy hasičů, policistů a zdravotníků, čelilo kybernetickým útokům ze strany červeného týmů. Na cvičení se také podíleli bílé a zelené týmy, které cvičící zaměstnávaly uživatelskými požadavky, simulovaly práci zaměstnanců chráněné organizace a zasílaly na napadený tým požadavky ze strany PČR, NÚKIB, GovCERT.CZ, státních hmotných rezerv či Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Cvičení pro 24 soutěžících připravovalo po dobu 10 měsíců 80 lidí, kteří byli součástí bílých, červených a zelených týmů.

„Na konci druhé dne se vítězným týmem stal modrý tým 5, v němž jsem působil. Drželi jsme se dlouho na předposledním místě. Poté jsme se se posunuli na druhé, a nakonec na první místo. Mnohé komplikace související s probíhajícími kybernetickými útoky i některá úspěšná prolomení měla za následek simulované ztráty na životech, které však s porovnáním s ostatními týmy byly zdaleka nejnižší. Spolu s vysokou mírou úspěšného odvracení mnohých kybernetických útoků si tým vybudoval vysoký odstup od zbývajících soutěžících,“ doplnil boj o první místo Petr Švec z týmu modrých.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

foto: Masarykova Univerzita

Odkazy do noveho okna

cyberczech16

cyberczech16 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem