HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

MS v požárním sportu hostí turecká Antalya, v českém týmu jsou tři borci z HZS MSK

část výpravy již odlétá dnes odpoledne... 

Ve dnech 16. - 21. října 2012 hostí turecká Antalya nejlepší světová družstva hasičů, která se utkají v bojích o medaile v rámci VIII. Mistrovství světa v požárním sportu. Do dva tisíce kilometrů vzdáleného přístavu odjíždějí čeští hasičští sportovci potvrdit, že právem dlouhodobě patří ke světové špičce. Vždyť právě Češi jsou světovými rekordmany v královské disciplíně, a sice v požárním útoku.
 
Na VIII. Mistrovství světa v požárním sportu budou české hasiče reprezentovat závodníci:
 
Bc. Karel Ryl, Kamil Bezruč, Pavel Krpec (všichni HZS Moravskoslezského kraje),
Milan Netrval, Ing. Jaroslav Hrdlička (oba HZS Plzeňského kraje),
Jakub Paulíček, Petr Mařan (HZS Královéhradeckého kraje),
Ing. Jakub Pěkný (HZS Ústeckého kraje),
Jan Hopp (HZS hl.m. Prahy)
a Martin Stuchlík (HZS kraje Vysočina)
 
a vedoucí sportovní delegace ing. František Zadina, člen delegace a překladatel ing. Jaroslav Novotný, rozhodčí ing. Zdeněk Nytra, vedoucí družstva ing. Tomáš Lefner, trenéři reprezentace Josef Pěnča a Ivan Ressler.
 
Týmy hasičů na světovém šampionátu, který se poprvé koná v Turecku, budou bojovat ve čtyřech disciplínách, a sice ve výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže, v běhu na sto metrů s překážkami, ve štafetě 4 x 100 metrů s překážkami a v požárním útoku. 
 
České hasičské družstvo na loňském šampionátu v německém Cottbusu zůstalo jen těsně pod stupni vítězů v celkovém pořadí družstev, ale vytvořili světový rekord v požárním útoku, který zvládli za 25,58 vteřiny!
 
Titul mistrů světa v družstvech obhajuje tým hasičů z Ruska.
 
Nejen na ambice českých hasičů jsme se zeptali vedoucího družstva ing. Tomáše Lefnera.
 
Na světový šampionát odjíždíte jako držitelé světového rekordu v požárním útoku, který čeští hasiči vytvořili na loňském šampionátu. Česká reprezentace je rozhodně favoritem na medailové umístění. Jaké jsou vaše ambice?
 
„Těžko hovořit o ambicích, jedeme do neznámého prostředí. Turečtí hasiči jsou v podstatě nováčci v oblasti požárního sportu a teprve sbírají zkušenosti. Na loňské konferenci, která se v Antalyi konala, jsme byli ubezpečeni, že vše bude připraveno podle platných mezinárodních pravidel a reglementu. Budeme moc rádi, když nářadí na požární útok bude odpovídat tomu, co je uvedeno na internetových stránkách pořadatele, aby hasicí přístroje, které pro soutěž dodává pořadatel, hasily aspoň tak, jak jsme se snažili nasimulovat v našich trénincích.
 
Pokud tomu tak bude, nemůžeme se zříkat role favorita v kolektivních disciplínách. Současná generace našich reprezentantů má na to, aby obsadila místo na stupních vítězů. To by měl být dobrý základ i pro celkové umístění.“
 
 
Kdo je největším "želízkem v ohni" v reprezentačním týmu?
 
„Jak už jsem zmiňoval, aniž bych jakkoli spekuloval, jako družstvo bychom měli na stupně vítězů zaútočit právě v kolektivních disciplínách. Co se týká individuálních disciplín, tak ve výstupu na věž bychom se jako družstvo chtěli umístit nejhůř do 4. místa a při shodě náhod, kdy naši reprezentanti nebudou chybovat, bychom mohli zaútočit i na případné místo třetí.
Trochu jiná je situace v běhu na 100 metrů s překážkami. Tady bychom se mohli pokusit zaútočit ještě trochu výš než na věži. Jednak vycházím z toho, že máme jednotlivce schopné běhat časy pohybující se v blízkosti světového rekordu a taky se dá vycházet z letité zkušenosti, že ne všichni závodníci z top týmů, dokážou podávat vyrovnané výkony. Jména, ale po mně nechtějte. Nerad bych naše chlapce dostával pod jakýkoli tlak. Myslím, že jak hasičská veřejnost, tak i oni sami nejlépe vědí, na co mají a co mohou dokázat.“  
 
 A jaký je váš tip na výsledky mistrovství?
 
„Můj tip na výsledek? Máme v družstvu mix zkušených závodníků, dravého mládí a nadějných nováčků. Bude tedy hodně záležet na formě soupeřů a našich momentálních výkonech. Nebudu skromný, myslím, že ne jen já, ale celé vedení reprezentace chceme maximum, čeho se dá dosáhnout.“
 
 
Děkuji za rozhovor.
 
Česká výprava do dějiště mistrovství odlétá v pondělí 15. října 2012 z pražského letiště a návrat je plánován na 22. října 2012.
 
 
Více o požárním sportu, mistrovstvích světa a rekordech na : www.csps.cz
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

vytisknout  e-mailem