Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mladí hasiči zápolili v Havířově

V sobotu 28. února 2009 proběhla v prostorách Městské sportovní haly v Havířově sportovní akce s názvem „Halová pohárová soutěž mladých hasičů a XIII.ročník neoficiálního mistrovství Čech, Moravy, Slezska a Slovenska“ – největší akce podobného druhu v České republice. 

Soutěže se každý rok účastní v průměru 55 sborů dobrovolných hasičů, v letošním roce se účastnilo 56 sborů (včetně tří družstev ze Slovenska), na start se postavilo celkem 33 mladších družstev a 44 starších družstev hasičů. Hrubým odhadem se celé akce v Havířově účastnilo osm stovek hasičů. Pro přespolní soutěžící, kteří přijížděli již v pátek, bylo zajištěno ubytování v Základní škole Jarošova v Havířově – Šumbarku.

Letošní jubilejní XX. ročník začal tradičně slavnostním přivítáním hasičského potěru, sponzorů a hostů. Následovalo u příležitosti jubilejního ročníku předání pamětních listů a plaket zakládajícím členům a sponzorům soutěže.

Disciplíny byly následující:

  • Běžecká štafeta dvojic - Na signál startéra vyběhne velitel, oběhne metu a vrátí se na startovní čáru. První dvojice se po vyběhnutí vyzbrojí nářadím a doběhne k hydrantovému nástavci. Jeden z nich rozvine hadici tak, aby kotouč hadice dopadl za vyznačenou čáru a přípoji ji na hydrantový nástavec. Druhý hadici rozloží, připojí na ni proudnici a odloží ji. Po skončení činnosti oba oběhnou metu a vrátí se na startovní čáru. Po návratu první dvojice na startovní čáru vybíhá dvojice druhá. Oběhne metu a při cestě zpět jeden člen v libovolném pořadí odpojí proudnici a odpojí hadici od hydrantového nástavce. Druhý musí hadici plně svinout. Po skončení činnosti se oba vrací s nářadím zpět za startovní čáru.

  • Uzlová štafeta - soutěžící si připraví provazy a seřadí se znova za startovní čáru v pořadí podle předem daného pořadí vázaní uzlů(tesařský uzel, zkracovačka, lodní uzel, záchranný uzel, úvaz na proudnici). Na pokyn startéra vybíhá první soutěžící a provede uvázání uzlu. Ten odloží na stanovené místo a vrací se zpět za startovní čáru. Poté vybíhá další soutěžící provede uzel a vrací se zpět. Takto odběhne všech pět soutěžících.Čas se měří od signálu startéra prvnímu soutěžícímu až do proběhnutí pátého soutěžícího za čáru.

  • Štafeta 4x40m - na signál startéra běží první soutěžící ke kladině, přeběhne ji a v předávacím území předá štafetu druhému soutěžícímu. Soutěžící na druhém úseku převezme štafetu, běží k překážce, překoná ji a v předávacím území předá štafetu třetímu. Soutěžící na třetím úseku po převzetí štafety běží k přenosnému ručnímu hasicímu přístroji, který přenese k označenému místu s podložkou, na kterou ho postaví a v předávacím území předá štafetu čtvrtému soutěžícímu. Pokud hasící přístroj spadl před předáním štafety, může se soutěžící ve třetím úseku vrátit a znovu jej postavit. Soutěžící na čtvrtém úseku po převzetí štafety běží k hadicím, které rozloží a spojí libovolným způsobem a v libovolném, jednu spojku připojí k rozdělovači a na druhou spojku připojí štafetovou proudnici. S napojenou proudnicí proběhne cílem tak, že viditelně drží buď proudnici nebo hadici. Po proběhnutí cílem proudnici s hadicí odloží za cílovou čáru tak, že celá spojka hadice musí ležet za touto čárou.
Letošního ročníku se zúčastnila i delegace hasičů z polské Wĺodislawi, kteří přijeli shlédnout soutěžní disciplíny, a chtějí začít připravovat na příští ročník soutěžní družstva.

O přestávce potřebné k přestavení tratě na další disciplínu zahrál návštěvníkům i soutěžícím Stanley´s Dácie Street Band Standy Dětského. Soutěž měla velmi hladký průběh, ve 14. 30 proběhlo vyhodnocení výsledků, oznámení vítězů a slavnostní předání cen primátorem města Havířova panem Františkem Chobotem. Ve čtyři hodiny odpoledne hala na 1 rok opět osiřela a mladí Soptíci plni dojmů se rozjeli do svých domovů.
Fotogalerie: http://www.hzscr.cz/fotogalerie/halova-poharova-soutez-mladych-hasicu-v-havirove.aspx

Více informací na www.sdh-havirov.cz

Text:
Radomír Stošek
MV-generální ředitelství HZS ČR
Foto: SDH Havířov město

 

vytisknout  e-mailem