Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra ocenil hasiče a záchranáře zasahující v Řecku

16. 9. 2023 (MG) - Více než stovka účastníků zahraniční mise, kterou vyslala Česká republika v druhé polovině srpna do požáry postiženého Řecka, si převzala za své velké osobní nasazení ocenění v podobě medaile Ministerstva vnitra. Ocenění předávali během slavnostního zahájení Dnů NATO v Ostravě ministr vnitra Vít Rakušan, jeho náměstci Radek Kaňa a Lukáš Hendrych a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček. 

"Já jsem pyšný na to, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, které, okamžitě nabídly pomoc a do Řecka vyrazily." řekl při slavnostním ceremoniálu ministr vnitra Vít Rakušan. "Mně se dostávala výborná zpětná vazba právě od Řeků nejenom z našeho velvyslanectví, které mě pravidelně předávalo informace o tom, že tam, kde jsou čeští hasiči, se cítí řečtí občané ve větším bezpečí. Dovolte mi, prosím, abych vám tady vzkázal poděkování i od řeckého ministra, který mě kvůli vaší účasti na této misi osobně telefonoval." 
„Hrdinové nejsou jenom v učebnicích dějepisu. Hrdinové jsou tady vedle nás. Jsou to hrdinové, kteří i v době, která není válečná, dělají na svých misích tu nejlepší reklamu České republice. Moc vám za to děkuji.“ dodal na závěr ministr Rakušan.

"Já bych se také rád připojil k poděkování nejenom za sebe, ale za celý Hasičský záchranný sbor." řekl oceněným generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček. "Je to poprvé, co jsme vyrazili na zahraniční misi v tak širokém obsazení včetně zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Takže děkuji řediteli Kolouchovi, děkuji všem záchranářům, nesmírně si toho vážíme. Měli jsme možnost ukázat Řekům a svým kolegům v Řecku, že hasit umíme a že jsme schopni v případě takové velké mimořádné události pomoci." 

               DSC_8389.jpg

Celkem se do činnosti během zahraničního působení v Řecku v rámci českého týmu zapojilo 119 hasičů, 14 zdravotnických záchranářů, posádka vrtulníku Black Hawk a servisní technici a mechanici výrobců zásahových vozidel. Mise se týkala dohromady asi 140 lidí.

Délka nasazení odřadu byla v případě pozemního týmu 3 týdny s tím, že se členové týmu měnili 1:1 první zářijový den. Modul leteckého hašení byl nasazený v akci 9 dní – bez rotace. Do Řecka vyjeli hasiči a záchranáři pomáhat v úterý 22. srpna. Modul leteckého hašení ukončil svou činnost v sobotu 2. září, s veškerou zásahovou technikou se pak členové modulu pozemního hašení vrátili zpět do České republiky v úterý 12. září.

Celý český tým složený z hasičů, zdravotnických záchranářů, pilotů, servisních techniků
a mechaniků pracoval každý den v nelehkých terénních podmínkách s velkým osobním nasazením. Za to jim patří úcta, respekt a velké poděkování.

Ocenění si na ostravském Letišti Leoše Janáčka převzali příslušníci a zaměstnanci:

  • HZS hl. m. Prahy,
  • HZS Jihomoravského kraje,
  • HZS Moravskoslezského kraje,
  • HZS Olomouckého kraje,
  • HZS Středočeského kraje,
  • SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR
  • Záchranného útvaru HZS ČR,
  • Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Více o působení českých hasičů a záchranářů v Řecku čtěte zde: Čeští hasiči byli nasazeni na boj s požáry v Řecku tři týdny

Odkazy do noveho okna

DSC_8373

DSC_8373 

Detailní náhled

DSC_8389

DSC_8389 

Detailní náhled

DSC_8403

DSC_8403 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem