Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Jan Hamáček ocenil nejlepší sportovce z řad profesionálních i dobrovolných hasičů

6. 2. 2019 (Nicole Zaoralová) - Dnes 6. února 2019 se sešel ministr vnitra Jan Hamáček, generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba a starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jan Slámečka s nejlepšími hasičskými sportovci roku 2018. 

Fotogalerie        

Oceněn byl v prvé řadě největší sportovní úspěch loňského roku, kdy společná reprezentace HZS ČR a SH ČMS přivezla z mistrovství světa v požárním sportu družstev na Slovensku zlatou medaili. Češi tak získali historicky poprvé celkové prvenství a doplnili řadu mistrovských titulů ve všech kategoriích. O vítězství českého hasičského týmu rozhodla čtvrtá, závěrečná disciplína - požární útok družstev. Češi se tak se součtem 11 bodů stali poprvé v historii mistry světa v požárním sportu pro rok 2018 před druhou Ukrajinou a třetím Běloruskem.

V jednotlivých disciplínách pak ještě putovalo do Čech zlato z běhu na 100 metrů s překážkami a stříbro ze štafety 4 x 100 metrů s překážkami.

Ministr vnitra ocenil také reprezentaci žen SH ČMS, která ze stejného mistrovství přivezla stříbrnou medaili v celkovém pořadí. Ženy tak navázaly na svůj úspěch z mistrovství světa v roce 2017, kdy vybojovaly dokonce prvenství.

Poslední oceněnou skupinou sportovců byli tzv. „nejtvrdší hasiči“. Tedy reprezentace HZS ČR v TFA, která se zúčastnila 13. ročníku Světových hasičských her v Jižní Koreji. I přes obrovskou konkurenci 7000 účastníků z 65 zemí přivezli čeští hasiči řadu cenných kovů.

Medaile získali čeští hasiči ve všech věkových kategoriích soutěže TFA a k tomu ještě v dalších doprovodných disciplínách TUG OF WAR – PŘETAHOVÁNÍ LANEM a běhu na 5000 m. Česká reprezentace se zúčastnila také závodu STAIR RACE – běh do schodů na 1 km s převýšením 300 m, kde získala hned několik medailí dle věkových kategorií (jednu zlatou, tři stříbrné a jednu bronzovou).

Nutno dodat, že stejné úspěchy slavili sportovci i na mistrovství Evropy.

„Velmi si vážím výkonů našich hasičů, kteří tak fenomenálně reprezentují Českou republiku v zahraničí. Přeji jim v následujících sezónách stejné nebo ještě lepší výsledky.“ Řekl při slavnostním ocenění ministr vnitra Jan Hamáček.


Video ze slavnostní akce: Ministr vnitra ocenil sportovce z řad hasičů
 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem