HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Milionová škoda při požáru domu na Rakovnicku

Ve čtvrtek 26. ledna několik minut před desátou hodinou dopolední přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje informaci o požáru rodinného domu v Kněževsi na Rakovnicku. 

K události byla vyslána profesionální jednotka z Rakovníka se dvěma cisternovými vozy a výškovou technikou a také jednotky SDH obcí Kněževes a Chrášťany, obě s cisternami. Vyjela také posilová jednotka HZS Ústeckého kraje ze žateckého územního odboru, která ale byla záhy odvolána.

První zásahové vozidlo dorazilo na oznámenou adresu po devíti minutách od ohlášení události. V té době už ale byla celá podkrovní část objektu o rozměrech 20 x 5 metrů v plamenech a hořela i střecha. Požár se podařilo lokalizovat pomocí tří C proudů krátce po jedenácté hodině.

Na místo byli povoláni také technici rozvodných závodů, neboť bylo z bezpečnostních důvodů potřeba odpojit dotčenou část obce od elektrické energie. Hasiči se v další fázi zásahu soustředili na rozebírání střešní konstrukce a likvidaci objevených ohnisek vysokotlakem. Část jednotek dokončovala i vyklízení přízemních obytných místností, odkud byl vynášen hlavně nábytek a další zařízení. Hasiči vynesli z domu také dvě propanbutanové lahve.

Těsně před třináctou hodinou byl požár zlikvidován a objekt byl předán majiteli. Zároveň mu byl nařízen 24hodinový dohled, se kterým mu pomůže místní dobrovolná jednotka.

Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel na jeden milion korun, uchráněné hodnoty na sto tisíc. Podle výsledků vyšetřování je příčinou požáru technická závada na odvodu teplého vzduchu od krbových kamen. Celá událost se obešla bez zranění osob. V průběhu zásahu zálohovala rakovnickou stanici dobrovolná jednotka z Lubné.

por. ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem