HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní závod v Polsku - TFA Toruň 2013

Česká reprezentace v TFA + spolu s dalšími zájemci o soutěž vyrazila v posledním červnovém víkendu na další TFA, tentokrát do Polska – konkrétně do Toruně, kde proběhlo polské mistrovství v disciplíně FCC a TFA. 

Po velmi dlouhé unavné cestě 27. června 2013 večer autobus zastavil doslova několik metrů před startem a čeští závodníci začali okamžitě nastupovat na starty dvojic a štafet disciplíny Firefighter's Com­bat Challenge. Jedna ze dvou českých štafet se kvalifikovala do vyřazovacího finále, které proběhlo následující den.
 
Závodník v plné hasičské výstroji s aktivním dýchacím přístrojem vybíhá s hadicí na rameni do 3. nadzemního podlaží věže z lešení, kam po doběhnutí vytahuje 25kg závaží. Následně seběhne dolů – dotek každého stupně je předepsán a následně penalizován, kde se ujímá kladiva u „Kaiser boxu“, aby následně (stále běží v kuse) vyběhl na překážkovou trať, oběhl slalomem několik kusů hasicích přístrojů a začal roztahovat zavodněnou hadici. Když s ní následně proběhne dveřmi jako do westernového baru, jeho úkolem je trefit správně mířeným proudem terč a poté ho už čeká „jen“ figurína, kterou táhne 50 metrů do cíle.
 
Česká štafeta (opět ve Firefighter's Com­bat Challenge) vypadla v rozběhu s Američany, čemuž se nelze až tolik divit, protože tato disciplína ze vzdáleného kontinentu pochází a v České republice na ni nikde nenarazíte a mimo skvělé fyzické zdatnosti předpokládá značnou technickou zkušenost s jednotlivými překážkami.
 
Poslední den, 29. června 2013, již na Novoměstském náměstí v Toruni probíhalo samotné TFA, jehož se účastnili kvalifikovaní závodníci – bylo vyřazeno 100 soutěžích z Firefighter‘s Combat Challenge a 180 postoupilo do TFA !
 
V působivém prostředí historického centra Toruně měli soutěžící za úkol roztáhnout a smotat hadice a následně přejít ke druhé disciplíně – figuríně. Ta byla opět 80kg, ale beztvará „písková“ a klasický Rautekův úchop na ni nebylo možno uplatnit. Závodníci se tak museli přes figurínu převalit a pokusit se zvednout ji na záda ! Poláci TFA maximálně ztížili, např úderů kladivem v Hamer boxu předepsali 100 !, tunelem se pronášely dva kanystry a vše opět jako v FCC v plné polní i s těžkou obuví. Přesto, že se do TFA kvalifikovali z předešlého dne ti fyzicky zdatnější, mnozí končili soutěž buď u figuríny, na bariéře nebo v závěru při výstupu do radniční věže, kdy po startu musel soutěžící při běhu nést dvě hadice cca 400-500m a teprve poté stoupat do velmi náročných schodů historické budovy !
 
Ačkoliv v obrovské konkurenci na medailovou pozici v jednotlivcích dosáhl z českého týmu jen Josef Vlk (stříbrná v kategorii M45), další zůstali jen těsně za medailemi – Vysocký 4. nad 45let, Kladiva 4., Kubín 5., Haderka 10. do 35 let, byly časy Čechů na tak dobré úrovni, že zlatá medaile za týmy – celkem 38. hodnocených - nakonec putovala právě do České republiky !
 
zdroj: www.pozary.cz
upravil: npor. Mgr. Vladimír Vysocký
 
Odkazy do noveho okna

zavody_torun_2013

zavody_torun_2013 

Detailní náhled

zavody_torun_2013

zavody_torun_2013 

Detailní náhled

zavody_torun_2013

zavody_torun_2013 

Detailní náhled

zavody_torun_2013

zavody_torun_2013 

Detailní náhled

zavody_torun_2013

zavody_torun_2013 

Detailní náhled

zavody_torun_2013

zavody_torun_2013 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem