Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní pomoc na Filipínách s účastí příslušníka HZS ČR

13. 12. 2013 (Kateřina Hlaváčková) - V listopadu 2013 zasáhla jihovýchodní Asii, především Filipíny a později i Vietnam, nejsilnější tropická bouře v historii. Tajfun dostal jméno Haiyan (na Filipínách známý jako tajfun Yolanda). Tajfunem bylo postiženo 12,3 milionu lidí a vyžádal si 9 524 obětí, přičemž 1 779 lidí je stále pohřešováno. Zničeno bylo 1,18 milionu domů a více než 4 miliony lidí muselo být evakuováno.  

Okamžitě  po tajfunu Haiyan vyslala Evropská komise v rámci Mechanismu civilní ochrany EU na nejvíce postižená místa celkem 25 odborníků z oblasti civilní ochrany pro vyhodnocení situace a koordinaci humanitární pomoci států EU. Vyslány byly postupně tři týmy Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události EU (Emergency Response Coordination Centre - ERCC) – Alpha, Bravo a Charlie. A právě v týmu Charlie byl také příslušník HZS Karlovarského kraje kpt. Ing. Miroslav Lukeš.

OCHA United Nations Office for the Coordination of Haumnitarian AffairsSložení týmu:

  • Marius Dogeanu (RO)
  • Miroslav Lukeš (CZ)
  • Frédéric Delcroix (FR)
  • Stephan Frauenknecht (DE)
  • a styčný důstojník Giovanni de Siervo (ERCC)


Tým odletěl do postižené oblasti Filipín 26. listopadu 2013 a návrat byl 6. prosince 2013
. Celá mise začala schůzkou v  ERCC v Bruselu, kde členové získali podrobné informace o dění v zemi po tajfunu, o bezpečnostní situaci v zemi, dále co udělaly týmy před nimi a jaký bude mandát jejich týmu. Prvním úkolem týmu byla podpora činnosti na postiženém území, dále posouzení potřeb a podpora příjmu a rozdělení humanitární pomoci od účastnických států Mechanismu civilní ochrany EU. Následně byl prováděn průzkum zasaženého území a zjištění úrovně pokrytí území humanitární pomocí, analýza údajů a příprava zpětné žádosti na účastnické státy o další humanitární pomoc.

Z Bruselu pak tým vyrazil do první postižené oblasti, do města Tacloban, kde se spojil s předchozím týmem Bravo. V tuto chvíli bylo rozhodnuto, že tým Charlie bude působit na dvou místech – Tacloban a Guiuan. Vedoucí týmu Marius Dogeanu zůstal v Taclobanu, v Operačním a koordinačním centru v místě mimořádné události (OSOCC); a zbytek týmu, vč. Miroslava Lukeše, se za pomoci vojenských letadel přesunul do zatím nejhůře postiženého místa = do Guiuanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mapa: Zdroj: ERCC


Ve městě Guiuan, ležícím v provincii Eastern Samar, byl tým součástí „subOSOCC“, tedy v předsunutém Operačním a koordinačním centru pro oblast Guiuan. Podporoval činnost UN OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs = Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí), sbíral data o potřebnosti humanitární pomoci a vyjížděl na místa, kde bylo humanitární pomoci zapotřebí. Především zde získávali informace o potřebnosti humanitární pomoci přímo v terénu u postižených rodin a zkoumali komplexnost jejího poskytování.

Člověk v tísniIhned po tajfunu dorazil do padesátitisícového města Guiuan také tým Člověka v tísni, který je partnerem programu Cash for work = programu veřejných prací. Člověk v tísni zde zorganizoval veřejné práce pro několik stovek Filipínců, kteří zde odklízeli trosky veřejných prostor, škol, hřišť a zároveň se podíleli na výstavbě sprch a toalet v táborech pro ty, kteří při tajfunu ztratili přístřeší.  Za tuto práci dostávají od Člověka v tísni drobnou mzdu, za kterou si pak mohou pořídit např. nové bydlení.
 

kpt. Ing. Miroslav Lukeš
HZS Karlovarského kraje

plk. Ing. Lenka Rašovská
vedoucí oddělení IZS
MV-GŘ HZS ČR

Kateřina Hlaváčková
pracovník vztahů k veřejnosti
MV-GŘ HZS ČR
katerina.hlavackova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem