Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní konference projektu EUNAD v Praze

Ve dnech 30. a 31. října 2013 proběhla v Praze pod záštitou Ministerstva vnitra mezinárodní konference projektu EUNAD: Psychosociální krizový management – Asistence lidem se zrakovým či sluchovým postižením při mimořádných událostech, které se účastnilo přes padesát odborníků z oblasti psychosociální pomoci při katastrofách a z organizací sdružujících osoby s postižením zraku a sluchu, mimo jiné zástupci Centra pro psychotraumatologii v Krefeldu, Norského centra pro studium násilí a traumatického stresu, České unie nevidomých, Dánské asociace neslyšících, Izraelské trauma koalice, Univerzity jižního Dánska, Karlovy Univerzity v Praze a Hasičského záchranného sboru ČR.
 
EUNAD konference - hromadná fotografie
 
Konference se zabývala především tématem komunikace zasahujících pracovníků a odborníků na psychosociální pomoc s osobami s postižením zraku či sluchu v nouzových situacích. Zaměřila se také na související otázky krizové připravenosti, tvorbu sítí a na podobu budoucího výcviku odborníků ve zmíněné problematice.
 
 
Psychologickou službu Hasičského záchranného sboru ČR zastupovaly na konferenci vedoucí psycholožka plk. PhDr. Zuzana Vrbová (nyní Dittrichová) a psycholožka HZS Zlínského kraje kpt. Mgr. Soňa Pančochová. Plk. PhDr. Zuzana Dittrichová zprostředkovala zúčastněným odborníkům zkušenosti příslušníků HZS ČR s poskytováním pomoci lidem s disabilitou při mimořádných událostech a představila také výjimečně propracovaný systém vzdělávání příslušníků ve zmíněné oblasti. Tou se zabývá již vstupní příprava příslušníků HZS ČR a dále speciální kurzy, instrukčně metodická zaměstnání (IMZ) nebo cvičení IZS. Plk. PhDr. Zuzana Dittrichová zmínila také vypracování Metodického listu č. 12 kapitoly S Bojového řádu jednotek požární ochrany zaměřeného na zásady komunikace s osobami se zdravotním postižením na místě zásahu a Katalogového souboru typové činnosti STČ – 12/IZS (typová činnost složek IZS při poskytování psychosociální pomoci). 
 
EUNAD konference - PhDr. Zuzana Dittrichová  EUNAD konference - Mgr. Soňa Pančochová
 
Na závěr bylo účastníkům představeno výukové DVD natočené ve spolupráci s příslušníky HZS Zlínského kraje pod vedením kpt. Mgr. Soni Pančochové. DVD má za cíl seznámení příslušníků HZS ČR s hlavními zásadami komunikace a práce s osobami se zrakovým, sluchovým, mentálním a tělesným postižením. Znázorňuje typické situace, které mohou při zásahu nastat, a specifika jejich řešení s ohledem na individuální potřeby osob s postižením.
 
Jak vzdělávací systém HZS ČR, tak výukové DVD se setkaly s velkým ohlasem odborné veřejnosti.
 

 

vytisknout  e-mailem