HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní cvičení USAR týmů v Ostravě – OSTRAVA 2012

Celkem 4 týmy: 2 týmy CZ, 1 PL a 1 SK. Několik zahraničních pozorovatelů. 

Čtyři speciální záchranné týmy z ČR, Polska a Slovenska se zúčastní mezinárodního cvičení vyhledávacích a záchranných odřadů USAR (Urban Search And Rescue) „Ostrava 2012“, které se koná ve dnech 16. - 18. října 2012 v Ostravě. Námětem cvičení je vyhledávání a záchrana osob zavalených pod troskami budov zřícených vlivem ničivého zemětřesení v zahraničí – ve fiktivním státu Chachárie.
 
Cvičení se zúčastní cca 70 členů polského USAR odřadu, po 35 členech dvou českých USAR týmů (HZS Moravskoslezského kraje a HZS hl. m. Prahy) a 29 členů USAR odřadu ze Slovenska. Vyhledávací a záchranné práce se uskuteční v areálu Dolní oblasti Vítkovic, kde je připraveno pro denní i noční dobu celkem 124 scénářů k vyhledávání, záchraně a vyproštění osob (skutečných figurantů i figurín) v celkem 34 sektorech. Základnu budou mít všechny týmy v bývalých kasárnách v Ostravě-Hranečníku. V Hlučíně se uskuteční simulovaný přechod státní hranice, včetně celních procedur.
 
Hlavním organizátorem prestižního cvičení je Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve spolupráci s Ministerstvem vnitra-generálním ředitelstvím HZS MSK. Dalšími Důležitými partnery cvičení jsou Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně, který mj. pomáhal i při přípravě reálného prostředí ve Vítkovicích pomocí těžké ženijní techniky, HZS Jihomoravského kraje, Celní správa, včetně jejího opavského ředitelství, a speciální krajská pořádková jednotka Policie Moravskoslezského kraje.
 
Ostravský USAR tým, složený z 35 osob, tvoří 28 hasičů z HZS Moravskoslezského kraje, 1 lékař Úrazové nemocnice Brno a celkem 6 kynologů se psy z Městské policie Ostrava, Praha a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Podobné složení má i pražský tým.
 
Na mezinárodní cvičení USAR týmů v Ostravě přijedou i zahraniční pozorovatelé, například z Belgie, Velké Británie, Německa, Polska, Slovinska a Slovenska. Polský a oba české týmy již úspěšně absolvovali dobrovolný klasifikační proces INSARAG, který je vyjádřením kvality odřadu, mladý slovenský tým se na tento proces připravuje.
 
Na ostravském cvičení budou uplatněny principy a postupy jako při vyslání záchranných týmů při skutečném zemětřesení v zahraničí, včetně balení, kontroly zdravotního stavu členů USAR týmů (i s kontrolami očkování) a dokladů (pasů a mezinárodních řidičských oprávnění). V Hlučíně v prostoru Záchranného útvaru HZS ČR bude připravena simulovaná státní hranice zemětřesením postižené země Chachárie s opravdovými příslušníky Celní správy a Policie ČR. Všechny týmy musí být při zahraniční pomoci soběstačné, povezou tedy mj. i jídlo, pití a hygienické prostředky.
 
Zemětřesení zasáhne imaginární evropskou zemi Chachárie v úterý 16. října 2012 ve 3 hodiny ráno. První informace bude mít ČR k dispozici v úterý ráno, pak rozhodne MV-generální ředitelství HZS ČR o vyslání českých týmů na pomoc postižené zemi. Cvičení bude probíhat nepřetržitě až do čtvrtečního poledne (tedy 18. října).
 
Týmy musí ve 34 sektorech v areálu Dolní oblasti Vítkovic vyřešit většinu z celkem 124 různých vyhledávacích a záchranných scénářů. Do cvičení bude zapojeno vždy 20 figurantů a 25 figurín. Místem velení, logistiky a mezinárodního operačního střediska je areál v Ostravě-Hranečníku.
 
USAR týmy jsou nasazovány v případě rozsáhlé mimořádné události a živelné katastrofy, například zemětřesení, závaly, tsunami... Specializují se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Týmy jsou připraveny se během několika hodin přepravit letecky či pozemní cestou do zahraničí a účinně zasáhnout ve spolupráci s domácími záchrannými jednotkami.
 
USAR tým (či USAR odřad) je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů. Vedle lezeckého vybavení zde nechybí motorové pily, rozbrušovačky na kovy, zdivo a beton, vrtačky, sbíječky, hydraulické stojky, ale také kvalitní přístroje na vyhledávání zavalených osob (echolokátor, bioradar, štěrbinové kamery…) a hydraulické nářadí na vyprošťování zraněných z dopravních prostředků. Ve „výbavě“ jsou také speciálně cvičení a certifikovaní psi pro sutinové vyhledávání.
 
Zkratka USAR (Urban Search And Rescue) vychází z  anglického výrazu pro vysoce specializovanou činnost a v  doslovném překladu znamená prohledávání a záchranu osob v městském (urbanizovaném) prostředí. Jak je obvyklé, doslovný překlad není zcela výstižný a přesný, nicméně pokud budeme hovořit o problematice USAR, bude tím dále myšlena problematika nalezení, vyproštění a ošetření osob ze staticky narušených objektů.
 
Členové týmu z řad hasičů jsou běžně nasazeni v jednotkách HZS ČR (především v Praze a Ostravě) a to, co se naučí při přípravě a na cvičeních USAR týmu, mohou využít při „běžné“ zásahové činnosti.
 
Mohou mj. lokalizovat postižené osoby v sutinách, provést technické vyproštění osob, zabezpečit přednemocniční neodkladnou péči zraněným osobám a zajistit jejich transport do místních zdravotnických zařízení, zorganizovat transport USAR odřadu na místo zásahu, vybudovat operační základnu, zabezpečit soběstačnost odřadu po dobu několika dnů nasazení a včlenit USAR odřad do struktur mezinárodních záchranných operací.
 
Vedoucí mezinárodního cvičení Ostrava 2012: plk. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., zástupce ředitele HZS MSK
Velitel USAR týmu Ostrava: mjr. Ing. Vojtěch Nezval (HZS MSK)
Odkazy do noveho okna

cviceniUSARCZ_Kaznejov2011 (6)

cviceniUSARCZ_Kaznejov2011 (6) 

Detailní náhled

cviceniUSARCZ_Kaznejov2011 (7)

cviceniUSARCZ_Kaznejov2011 (7) 

Detailní náhled

cviceniUSARCZ_Kaznejov2011 (8)

cviceniUSARCZ_Kaznejov2011 (8) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem