Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na článek

Dne 20.10.2010 vyšel v Lidových novinách rozhovor s Martinem Divišem, který je mimo jiné také viceprezidentem České asociace pojišťoven, na téma navrhovaného procentuelní dotace hasičů pojišťovnami z povinného ručení. 

V jedné ze svých odpovědí Martin Diviš uvedl: …„Pojišťovny navíc nabídly hasičům, že jim v rámci povinného ručení proplatí všechny zásahy. Tento systém začal fungovat od prvního července letošního roku – pojišťovny to nestojí málo, na druhou stranu to považuji za spravedlivý systém.“
 
V této části odpovědi se Martin Diviš dopustil zásadní nepřesnosti. Z dohody, kterou ve své odpovědi zmiňuje, a o které jsem veřejnost informovali ( viz: http://www.hzscr.cz/clanek/uhrada-nakladu-za-vykonavani-likvidacnich-praci-pri-dopravnich-nehodach-912027.aspx), jasně vyplývá, že budou hrazeny pouze náklady spojené s likvidačními pracemi prováděné příslušníky HZS ČR nad rámec § 70 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů.  Jedná se o likvidační práce, které se mohou provádět v případě, že souvisí s náplní činnosti jednotek a nedojde tím k narušení jejich akceschopnosti (úklid místa nehody, vytažení vozidla z příkopu apod.). Není tedy pravdou, že by pojišťovnami byly hasičům hrazeny všechny jejich zásahy.
 
kpt. Bc. Radek Kislinger
tiskový mluvčí
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
mobil: +420 602 215 142
tel:   +420  950 819 944
email: radek.kislinger@grh.izscr.cz 

vytisknout  e-mailem