HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Medaile Hasičského záchranného sboru ČR předány

Již tradičně, u příležitosti výročí Dne vzniku samostatného československého státu, ocenil Hasičský záchranný sbor České republiky medailemi a plaketami své příslušníky a osobnosti, které se dlouhodobě zasazují o vynikající spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR, a podílí se tak na zajištění bezpečnosti občanů České republiky.

Více než 100 medailí předal dnes, ve čtvrtek 31. října 2019, generální ředitel HZS ČR genpor. Drahoslav Ryba v rámci slavnostního ceremoniálu na zbirožském zámku.

Město Zbiroh nebylo pro tento významnou událost vybráno náhodně. Ve městě se nachází rozsáhlý areál HZS ČR, kde kromě roty Záchranného útvaru HZS ČR, pracoviště Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR (včetně dislokace Národní základny humanitární pomoci), a Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, lze nalézt též muzejní expozici požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Medaili „Za statečnost“ uděluje tradičně ministr vnitra občanům, kteří svým pohotovým, profesionálním jednáním, často s nasazením vlastního života, zachránili někomu život. Letos byli takto oceněni celkem tři stateční.

Jedním ze statečných byl plk. Mgr. Miloslav Vašák z HZS Pardubického kraje, který prokázal rozhodnost a statečnost mimo výkon služby.

Plk. Mgr. Miloslav Vašák, příslušník HZS Pardubického kraje, byl v červenci letošního roku na dovolené v Itálii. Hned první den zde v aquaparku zachránil život malému chlapci. Při koupání si všimnul chlapce již bezvládně ležícího v hloubce na dně bazénu. Společně ještě s jedním mužem chlapce vytáhli z vody, a protože nejevil známky života, okamžitě zahájili resuscitaci. V resuscitaci pokračovali 20 minut, kdy po 10 minutách se chlapce podařilo oživit. Bylo ale potřeba udržet ho při životě do příletu vrtulníku, který ho transportoval do nemocnice. Oceněný sice strávil první den své dovolené vysvětlováním na policii, ale přišla i dobrá zpráva od děkující matky chlapce, že se chlapec v nemocnici postupně probouzí z umělého spánku a nebude mít ani poškození mozku.

Mezi dalšími oceněnými byl také pprap. František Lokaj, příslušník HZS Pardubického kraje, který svým aktivním přístupem a rychlým a rozhodným zásahem pomohl ženě, která během divadelního představení upadla do bezvědomí.  Už samotný přesun ženy na divadelní chodbu v průběhu představení nebyl snadný, bylo potřeba překonat sedačky na balkóně divadla. Na chodbě začal okamžitě ženu resuscitovat, pomáhala mu v tom jeho přítelkyně, zdravotní sestra. Herci divadla přinesli přenosný defibrilátor, ten však nakonec nemusel být použit. Žena přišla po chvíli k vědomí a byla předána do péče Zdravotnické záchranné služby. Divadelní představení mohlo pokračovat a za okamžitý a bezchybný zásah poděkovali diváci oceněnému potleskem.

Ve Zbirohu byly uděleny také medaile „Za věrnost I. stupně“ za 30 let příkladného plnění služebních povinností a za vzornou reprezentaci HZS ČR. Celkem bylo věrnostní medailí oceněno 58 příslušníků. Mezi nimi nebyli pouze hasiči zařazeni ve výjezdu, ale také velitelé čet, družstev a stanic, ředitelé územních odborů až po ředitele HZS krajů. Oceněni byli i specialisté z oblasti stavební prevence, operačního a krizového řízení, ochrany obyvatelstva a další.

„Udílení medailí patří mezi nejvýznamnější a nejslavnostnější události Hasičského záchranného sboru České republiky. Je mi ctí, že se opět mohu setkat s tolika statečnými a výjimečnými lidmi, a osobně jim touto formou poděkovat.  Jsem velmi rád, že i letos mohu udělit ocenění osobnostem, které se svými výjimečnými činy zasloužily o záchranu lidských životů, o lepší fungování Hasičského záchranného sboru České republiky, i o zlepšení bezpečnosti našeho státu. Lidem, kteří svojí každodenní prací přispívají k tomu, že se v naší krásné zemi žije lépe a bezpečněji,“ řekl ve svém proslovu k oceněným genpor. Drahoslav Ryba.

Z HZS Pardubického kraje byli medailí "Za věrnost I. stupně" oceněni tito příslušníci:

nprap. Jan Cinert - oceněný nastoupil ke sboru v roce 1989 a od roku 1990 pracoval ve funkci hasič a poté hasič strojník na centrální stanici Pardubice. V roce 2010 se pro své organizační schopnosti a praktické zkušenosti stal velitelem družstva. Nadpraporčík Cinert se velkou měrou zasloužil o vznik a rozvoj potápěčské skupiny na centrální stanici v Pardubicích. V současné době se jako potápěč instruktor podílí na odborné přípravě potápěčů v rámci celého Hasičského záchranného sboru.

por. Marcela Pešková - příslušnice nastoupila k hasičům v roce 1988 jako referent stavební prevence na stanici v Pardubicích. K plnění úkolů přistupuje vždy spolehlivě a zodpovědně. Za léta praxe u hasičského záchranného sboru získala bohaté zkušenosti hlavně v oblasti stavební prevence, které umí dobře využít při běžné praxi i v oblasti preventivně výchovné činnosti. Dva roky se rovněž podílela na vyšetřování příčin vzniku požárů jako vyšetřovatel.

mjr. Mgr. Karel Formánek – příslušník slouží u sboru již více než 34 let. Zastává funkci vedoucího pracoviště IZS a služeb na územním odboru v Ústí nad Orlicí, kde organizačně velmi dobře zajišťuje  plnění svěřených úkolů. Jeho odborné znalosti a praktické dovednosti jsou na velmi vysoké úrovni. Projevuje aktivní zájem při řešení nastalých problémů a své znalosti a zkušenosti je schopen aplikovat u výjezdů jako řídící důstojník. Při plnění služebních úkolů je příkladný a iniciativní.

K ocenění gratulujeme!

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

plaketa a medaile

plaketa a medaile 

Detailní náhled

František Lokaj a Miloslav Vašák

František Lokaj a Miloslav Vašák 

Detailní náhled

medaile1

medaile1 

Detailní náhled

Karel Formánek, Marcela Pešková a Jan Cinert

Karel Formánek, Marcela Pešková a Jan Ci... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem