HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Martin Plšek bude na Světových policejních a hasičských hrách bojovat o medaile

V pondělí 29. června 2015 odletí Martin Plšek, příslušník HZS Olomouckého kraje z požární stanice v Přerově, na Světové policejní a hasičské hry, které se letos konají v USA. Bude tam spolu s dalšími kolegy - hasiči - reprezentovat Českou republiky v soutěžích TFA (toughest firefighter alive - nejtvrdší hasič přežije). 

Světové policejní a hasičské hry (World Police & Fire Games) se letos konají v USA ve Washingtonu, místní části Fairfax v termínu  26. června - 5. července 2015. Světové policejní a hasičské hry jsou nejprestižnější sportovní událostí pro příslušníky policie a hasičských záchranných sborů. Tato sportovní událost se svým rozsahem podobá Olympijským hrám. Světových her se pravidelně účastní až deset tisíc sportovců, většina se závodnickou minulostí. Policisté a hasiči se utkávají v 60 různých sportech, přičemž nejprestižnější sportovní událostí pro hasiče je ULTIMATE FIREFIGHTER, které se účastní stovky hasičů ze všech koutů světa. Jedná se o obdobu našeho TFA (tzn. soutěže nejtvrdší hasič přežije), jen se mírně liší v některých disciplínách. Toto sportovní klání probíhá 3 dny, první dva dny je soutěž jednotlivců a třetí den soutěž štafet, ve kterém každý z týmu absolvuje jeden úsek závodu.

Vlastní disciplína se skládá ze čtyř částí, tří silových (např. 100 úderů palicí v hammer boxu, běh se 100 kg figurínou – imitace záchrany osoby, skok přes 3m bariéru, tahání 40 kg kanystrů do 3.NP cvičné věže apod.), a jedné vytrvalostní ( běh po schodech, cca 25 – 80 pater – záleží na místních podmínkách). Celá disciplína se absolvuje v zásahové přilbě, zásahovém kabátu a dýchacím přístroji.

Českou republiku bude letos reprezentovat v závodě štafet tým ve složení Lukáš Novák, Martin Plšek, Jan Haderka a Roman Viej, kteří budou závodit i v soutěži jednotlivců, dále k nim ještě přibudou Stanislav Kalvoda a Lukáš Koutník. Úspěch v této disciplíně pro profesionální hasiče znamená to, co pro cyklisty Tour de France nebo pro tenisty Wimbledon. Už samotným dokončením tohoto sportovního klání se hasič prokáže skvělou fyzickou kondicí, kterou poté využije k tomu, co je jeho pravým životním posláním, a to záchranou lidských životů, majetku a životního prostředí.

Čeští profesionální hasiči patří k absolutní světové špičce a již několik let patří mezi neporazitelné v soutěži družstev (Velká Británie 2008, Kanada 2009, Jižní Korea 2010) a pravidelně se umisťují mezi nejlepšími třemi v soutěži jednotlivců.

Martin Plšek, reprezentant z HZS Olomouckého kraje, dosahuje v poslední době vynikajících výsledků v soutěžích TFA. Na Mistrovství světa v disciplínách TFA, které se konalo začátkem června v Hannoveru, byl součástí české zlaté štafety, o uplynulém víkendu, v sobotu 20. června 2015, obsadil II. místo v soutěži TFA Frenštátský mamut.

Martin Plšek by letos na Světové policejní a hasičské hry nemohl odjet bez finanční podpory sponzorů - Olomouckého kraje, Sportovního klubu při HZS Olomouckého kraje, Odborového svazu hasičů Přerov a firmy Deva.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

Martin Plšek

Martin Plšek 

Detailní náhled

Martin Plšek

Martin Plšek 

Detailní náhled

Martin Plšek

Martin Plšek 

Detailní náhled

Martin Plšek

Martin Plšek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem