Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Máme za sebou tři dny bohaté na požáry. Téměř polovina z nich byla v přírodním prostředí

21. 6. 2021 (NS) - Celkem vyjeli hasiči během uplynulého pátku a víkendu ke 294 požárům, což je víc než dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Z toho bylo v přírodním prostředí 111 požárů. V pátek 18. června vyjížděli hasiči ke 107 požárům (v přírodním prostředí 44) v sobotu bylo požárů 98 (v přírodním prostředí 34) a v neděli 88 (z toho v přírodním prostředí 33). Hořel travní i lesní porost, auta nákladní i osobní, rodinný dům i penzion, chata i garáž, výrobní hala, štěpkovač nebo dokonce lokomotiva. 


Pátek 18. června 2021

V Jetřichovicích, v okrese Děčín (Ústecký kraj), likvidovalo čtrnáct jednotek hasičů požár lesního porostu v Národním parku České Švýcarsko. Na místě zasahovali také hasiči z Německa. Velitel zásahu si na místo nechal povolat vrtulník Letecké služby Policie ČR na hašení. Na místě byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Příčina a škoda vzniklá požárem je v šetření. Ke zranění osob nedošlo. Likvidace požáru pokračovala i v sobotu.

V Hrádku nad Nisou (Liberecký kraj) pomáhaly tři jednotky hasičů s likvidací požáru trávy v kolejišti na území Polska nedaleko obce Pojarow o rozloze 70 m2. Událost se obešla bez zranění.

V Kladně (Středočeský kraj)  tři jednotky hasičů likvidovaly požár štěpkovače. Příčinou požáru byla závada v motorovém prostoru. Škoda vzniklá požárem je předběžně odhadována na 5 mil. Kč. Ke zranění osob nedošlo.

Během pátku došlo také k několika požárům automobilů. V okrese Žďár nad Sázavou (Kraj Vysočina) zasahovali hasiči  u požáru nákladního automobilu převážejícího květiny. Příčinou požáru byla technická závada na brzdě předního kola. Škoda vzniklá požárem je předběžně odhadována na 1,2 mil. Kč. Ke zranění osob nedošlo.

V Jihočeském kraji, v okrese České Budějovice, zase hasili hasiči požár osobního automobilu a hlukových zábran u dálnice. Po dobu záchranných a likvidačních prací byla dálnice D3 pro provoz uzavřena. Příčina požáru je v šetření. Škoda vzniklá požárem je předběžně odhadována na 1,2 mil. Kč. Ke zranění osob nedošlo.

A do třetice v Jihomoravském kraji, okrese Brno-venkov, hořel nákladní automobil na 170. kilometru dálnice D1, který se rozšířil i na blízké okolí. Po dobu záchranných a likvidační prací byla dálnice D1 pro provoz uzavřena. Příčina a škoda vzniklá požárem je v šetření. Ke zranění osob nedošlo.

Požáry se nevyhnuly ani domácnostem. V okrese Havlíčkův Brod  likvidovalo osm jednotek hasičů požár rodinného domu, který se rozšířil na přilehlé stavení, dílnu a sousední dům. Škoda vzniklá požárem je předběžně odhadována na 1,25 mil. Kč. Příčina požáru je předmětem šetření. U události nedošlo ke zranění osob.


 

Sobota 19. června2021

Požár lesa v prostoru vojenského újezdu v okrese Vyškov (Jihomoravský kraj) o rozsahu cca 100x100 metrů likvidovaly 4 hasičské jednotky. Příčina požáru je předmětem šetření.

Ve Středočeském kraji na Praze-východ likvidovali hasiči požár lesa o rozsahu cca 30x20 metrů.

V okrese Brno-město došlo k požáru chaty, který likvidovalo 6 hasičských jednotek. Škoda způsobená požárem činí 100 tisíc korun, příčina požáru je předmětem šetření.

V Praze v Uhříněvsi likvidovalo sedm jednotek hasičů požár lokomotivy, ke kterému došlo na železniční trati č. 221. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Provoz na železniční trati byl kvůli požáru přerušen déle než 2 hodiny. Škoda způsobená požárem činí tři miliony korun, příčina požáru je předmětem šetření.

A v Pardubickém kraji, v okrese Chrudim, vyjeli hasiči k  požáru garáže a dvou osobních automobilů. Škoda způsobená požárem činí jeden milion korun, příčinou požáru byla závada na elektroinstalaci.


 

Neděle 20. června 2021

Na Praze-východ likvidovali hasiči požár hrabanky v lesním porostu o rozloze cca 30 x 30 m. Požár se obešel bez zranění osob a výše škody způsobená požárem a příčina jeho vzniku jsou v šetření.

Ve Zlínském kraji, v okrese Kroměříž, osm jednotek hasičů likvidovalo požár ve výrobní hale.  Při požáru nebyl nikdo zraněn. Výše škody způsobená požárem byla předběžně stanovena na 3,6 mil. Kč, příčina jeho vzniku je v šetření.

V okrese Třebíč (Kraj Vysočina) došlo k požáru hospodářského stavení cca 40 x 15 m. Na jeho likvidaci se podílelo devět jednotek hasičů. Z objektu bylo zachráněno přibližně tisíc prasat.

Deset jednotek hasičů vyjelo k požáru bytové jednotky v přízemí bytového domu v okrese Sokolov (Karlovarský kraj). Při tomto požáru byla jedna osoba zraněna. Výše škody způsobená požárem byla předběžně stanovena na 1,006 mil. Kč, příčina jeho vzniku je v šetření. Hasiči z objektu bytového domu zachránili tři osoby a 10 evakuovali.

A na Kladně (Středočeský kraj) došlo k požáru penzionu. I ten se naštěstí obešel bez zranění osob. 6 osob muselo být evakuováno. Výše škody způsobená požárem byla předběžně stanovena na 3 mil. Kč, příčina jeho vzniku je v šetření.



pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.studena@grh.izscr.cz



 

Odkazy do noveho okna

Požár lesa_NP České Švýcarsko_pohled na hořící porosty

Požár lesa_NP České Švýcarsko_pohled na ... 

Detailní náhled

Požár lesa_NP České Švýcarsko_pohled na hořící stromy

Požár lesa_NP České Švýcarsko_pohled na ... 

Detailní náhled

JMK_Požár kamionu na dálnici D1_pohled na hořící vůz

JMK_Požár kamionu na dálnici D1_pohled n... 

Detailní náhled

ZLK_požár výrobní haly

ZLK_požár výrobní haly 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem