HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Loučíme se s dlouholetým kolegou, velitelem čety ppor. Bc. Václavem Klímou

Václav Klíma.jpgppor. Bc. Václav Klíma, velitel čety směny B na centrální stanici v Hradci KrálovéS velkým smutkem se musíme rozloučit s naším dlouholetým kolegou, kamarádem a v neposlední řadě váženým velitelem čety směny B na centrální stanici v Hradci Králové ppor. Bc. Václavem Klímou, který odešel náhle a nečekaně v sobotu 24. října 2020.

Profesionálním hasičům zasvětil Vašek bezmála 30 let svého života. V roce 1992  nastoupil jako hasič na stanici Hradec Králové, postupně se stal velitelem družstva a velitelem čety.

Vašek byl hasičem s velkým nadhledem, odhodláním  a především s obrovským srdcem. Dokázal se na věci dívat s humorem, ale zároveň s velkou odpovědností a pro upřímné slovo nechodil nikdy příliš daleko. Pomáhat druhým bylo nejen jeho profesní poslání, ale neváhal podat pomocnou ruku i kdykoliv mimo službu. Dlouholetá praxe a velké zkušenosti, které získal během práce pro hasičský záchranný sbor a v rámci dobrovolných jednotek, kde byl velitelem jednotky sboru dobrovolných hasičů Malšova Lhota, z něj činily nejen skvělého hasiče a velitele, ale především velkého člověka a kamaráda.

Jako člen jednotky požární ochrany a velitel zasahoval Václav Klíma u nespočtu mimořádných událostí, své velitelské zkušenosti mohl uplatnit při velení několika povodňových odřadů v rámci celé České republiky. V letošním roce například organizoval zapojení dobrovolných jednotek města Hradec Králové při výpomoci s odstraňováním následků ničivých povodní v Olomouckém a Pardubickém kraji.

Nabyté hasičské zkušenosti předával Václav svým kolegům profesionálním i dobrovolným hasičům, pro které často organizoval výcviky a další aktivity. Jeho oblíbenou činností a zároveň specializací byla jedna z nejnáročnějších disciplín, které hasiči v rámci své působnosti provádí – vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Dlouhá léta byl velitelem reprezentačního družstva HZS Královéhradeckého kraje, které získalo spoustu ocenění, jedním z nejvýznamnějších bylo prvenství na posledním mistrovství HZS ČR.

Za své dlouholeté působení na poli požární ochrany si Václav Klíma zasloužil také několik rezortních i krajských ocenění. Například mu byly uděleny medaile HZS ČR „Za věrnost“ II. a III. stupně. Oceněn byl také za svou činnost, díky níž se zasloužil o rozvoj integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje. Byl nositelem Záslužné medaile Královéhradeckého kraje II. stupně, letos v září převzal z rukou hejtmana medaili I. stupně. V minulosti byl také oceněn v anketě Hasič roku, ve které se probojoval mezi tři nejúspěšnější příslušníky v kategorii „Velitel roku“.

Vašku, kamaráde a veliteli, budeš nám chybět.

Čest Tvé památce

Hasiči z celého Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Václav Klíma (1)

Václav Klíma (1) 

Detailní náhled

Václav Klíma (2)

Václav Klíma (2) 

Detailní náhled

Václav Klíma (3)

Václav Klíma (3) 

Detailní náhled

Václav Klíma (4)

Václav Klíma (4) 

Detailní náhled

Václav Klíma (5)

Václav Klíma (5) 

Detailní náhled

Václav Klíma (6)

Václav Klíma (6) 

Detailní náhled

Václav Klíma (7)

Václav Klíma (7) 

Detailní náhled

Václav Klíma (8)

Václav Klíma (8) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem