HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Detektory nebezpečných plynů a hlásiče kouře

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje se celoročně připojuje k preventivně výchovné akci organizované Českou asociací hasičských důstojníků, jejímž cílem je dlouhodobě varovat občany před hrozícím nebezpečím úniku zemního plynu a dalších plynných látek v domácnostech a upozornit i na možné nebezpečí vzniku požáru v domácnostech.  

Cílem akce je snaha snížit rizika úniku plynu nebo vzniku požáru a v případě, pokud již takové situace nastanou, poukázat na možnosti minimalizovat ztráty na životech či poškození zdraví.

Nosným tématem akce jsou detektory plynů a hlásiče požárů, k jejichž propagaci byly vytvořeny letáky, které upozorňují na nebezpečí výbuchu plynu či vzniku požáru a rovněž objasňují, proč je vhodné si detektor či hlásič požáru do domácnosti pořídit. Letáky jsou k dispozici ke stažení na konci tiskové zprávy a k volnému využití (vytištění) různými subjekty i jednotlivci. Další doplňující informace najdete také na webu České asociace hasičských důstojníků www.cahd.cz.

Hasiče nenechává spát reálné nebezpečí zranění i usmrcení osob po možných výbuších zemního plynu v domácnostech. V živé paměti jistě máme velké události loňského roku, a to v únoru 2013 ve Frenštátě pod Radhoštěm, o dva měsíce později v Praze v Divadelní ulici a v září v Havířově, které si vyžádaly několik mrtvých a zraněných osob. Časté jsou také otravy zplodinami při nedokonalém spalování (např. karmy v koupelnách apod.). Kampaň je také reakcí na obavy občanů z celé České republiky, kteří stále častěji volají na tísňovou linku hasičů s upozorněním, že v okolí svého bytu či bydliště cítí plyn.

Hasiči v ČR vyjíždí k událostem s únikem nebezpečného plynu v průměru jednou denně!!!

vytisknout  e-mailem