Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Likvidační práce pokračují, v některých oblastech voda ještě neopadla

8. 6. 2013 (Nicole Zaoralová) - Tři povodňové odřady z HZS kraje Libereckého, Jihomoravského a z Vysočiny jsou již na cestě do Středočeského kraje, kam dorazí v nejbližších chvílích. Odřady, který každý čítá 25 osob, budou nasazeny na čerpaní vody ze zatopených oblastí. Pro zasahující hasiče budou na místě tvořit zázemí kontejnery nouzového přežití a bude zde také 6 dekontaminačních stanovišť.  

Do cílových destinací už dorazily také odřady ze Slovenska a Polska. Slovenský odřad je složen ze 7 osob a obsluhuje velkoobjemové čerpadlo s výkonem 250 l/s. Nasazen je v Litoměřicích. Polský odřad je nasazen v Mělníku, čítá 8 osob a obsluhuje čerpadlo s objemem 750l/s. Každému odřadu je přidělen styčný důstojník z HZS ČR.

Na žádost Ústeckého bude Armáda ČR během dneška stavět na Litoměřicku v Záhořanech stanové městečko pro dobrovolné hasiče, kteří do oblasti dorazí.

Starostka Nového Jáchymova v okrese Beroun poprosila o zboření mostu, který byl vlivem povodní silně narušen. Hasiči během noci most zbořili. K jeho zboření použily speciální rypadlo, které bylo nedávno koupeno v rámci projektu integrovaného operačního programu.


Na Mělnicku byly vystavěny speciální kontejnery pro dekontaminaci osob. Celkem 6 kontejnerů tvoří občanům této oblasti zázemí pro hygienu. Kontejnery jsou vybaveny umyvadly a sprchami, plynové ohřívače ohřívají vodu. Tato pomoc je pro občany velmi důležitá, protože voda po povodních je kontaminovaná a není možné jí využít ani k mytí. Dodržování přísných hygienických pravidel je při tom při likvidaci následků povodní velmi důležité.

Pomoc dobrovolných hasičů bude při likvidačních pracích potřeba od začátku příštího týdne. V tuto chvíli ještě neopadla voda v této oblasti natolik, aby se mohlo s likvidací následků povodní začít. Prosíme proto jednotlivé SDH obcí, aby počkaly s vysláním svých jednotek do Ústeckého kraje prozatím do pondělí 10. 6. 2013.

Hasičský záchranný sbor i nadále realizuje humanitární pomoc, distribuuje vysoušeče a pomáhá při likvidačních pracích. S dostatečným množstvím vysoušečů je počítáno i pro Ústecký kraj, který je bude potřebovat začátkem příštího týdne.

 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem